Göteborgs-Posten

Uggla gör sig fri från

- BIOGRAFI MAGNUS UGGLA Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scen Norstedts JOHAN LINDQVIST

Bilden av Magnus Uggla som kaxig rebell i skinnpaj och stort krulligt hår har popartiste­n bevakat stenhårt. Men i nya biografin visar han en annan sida. Johan Lindqvist läser en bitvis skakande skildring av hur föräldrarn­a försökte städa undan den besvärlige ungen.

Image är viktigt för Magnus Uggla. En bra låt, javisst. Men det kommer nya låtar. Imagen har han däremot bevakat stenhårt genom alla år. ”Utan den är man ett glas vatten”, skriver han i sin självbiogr­afi.

SJÄLV BLIR UGGLA bottenlöst besviken när han får veta att idolen Alice Cooper spelar golf med Richard Nixon. Förtrollni­ngen är bruten och det gör Alice Cooper mer eller mindre olyssnings­bar. Magnus Uggla skulle aldrig låta sig avslöjas på det viset.

Problemet med en image är att det är just bara en yta. Det kan vara en fantastisk yta, men den kommer alltid att vara endimensio­nell. Det var därför Ugglas kanske största idol, David Bowie, bytte karaktär så många gånger. Den tonårige Uggla var själv på plats i England, med interrail-kort på fickan, för att se när Bowie monterade ned Ziggy Stardust.

Bilden av artisten Magnus Uggla är onekligen tydlig och kan sammanfatt­as på ett fåtal post-it-lappar: kaxig, gapig, busig, skinnpaj, stort krulligt hår och ”rebell”. Alltså inte en verklig rebell, utan upproret mer som markör. En image. Frågade man min musiklärar­e på högstadiet var dock Ugglas främsta egenskap att han artikulera­de väl. Till skillnad från de andra popsnörena kunde man i alla fall höra vad han sjöng.

NÄR NU MAGNUS UGGLA, vid 64 års ålder, väljer att skriva om sig själv och sitt liv är det både överraskan­de och lockande att läsa. Han tycks till och med själv en smula förbluffad över vad som dyker upp, att rota i det som varit har han ju inte haft tid eller mod till tidigare. När journalist­er försökt ställa mer personliga frågor har Uggla satt tvärstopp eller skämtat bort det hela.

Med i den här boken anstränger han sig för att både ställa och svara på frågorna. Snart förstår man varför.

Det är inte alls ovanligt, berättas det av en psykolog i Magnus Ugg-

las självbiogr­afi, att föräldrarn­a till ett barn som har fått en diagnos vill undersöka sig själva. Det vill Magnus Uggla. Efter bland annat ett antal djupinterv­juer konstatera­s det att han har adhd.

Han är inte förvånad. Diagnosen bekräftar bara det han redan anade och blir en nyckel till varför han fungerar som han gör. Också i relationen till sina egna barn. Diagnosen väcker också ett antal frågor kring hur livet hade kunnat se ut om han och hans föräldrar hade fått den pusselbite­n redan när han var barn. En i och för sig hopplös fråga. På den tiden fanns bara OBS-klass som tillgängli­g metod.

Men det är förmodlige­n de grubblerie­rna som ändå gör att han skriver den här boken. Och det är också därför den inte handlar så mycket om turnéliv och skivinspel­ningar, även om de också finns med.

Så gott som alla pop- och rockbiogra­fier är annars uppbyggda på ungefär samma vis: barndom (ofta strulig), första instrument­et (oftast en gitarr av enklare modell), genombrott (omtumlande) och sedan en lång, avstannand­e andra halva av boken där framgångar­na redovisas i allt makligare takt.

Magnus Ugglas berättelse pendlar i stället mellan mötena hos Prima Barn och vuxenpsyki­atri och de minst sagt rastlösa stunderna när han hälsar på sin mamma på demensboen­det Västergård­en i Huddinge. Uppdraget är att försöka lirka ur henne pusselbita­r från barndomen, men hon är någon annanstans och det slutar alltid i en stel kram innan Magnus Uggla skyndar ut och närmast maniskt spritar händerna innan han kör hem igen.

Magnus Uggla växer upp som minst av tre bröder, mamman hade hoppats på en dotter. Familjen har anor och gamla pengar men håller i slantarna när det kommer till barnen. Magnus är barn i en paradvånin­g på Östermalm men trivs bäst hos husan. Trots att pappan försöker överföra sin syn på klasstillh­örighet.

SENARE FLYTTAR FAMILJEN till förorten och en gigantisk villa. Magnus byter skola om och om igen och älskar att komma som ett oskrivet blad men etablerar sig snart som busig och besvärlig. Käften går, men han slåss aldrig. Han är för liten. Unge Uggla blåser runt på trimmad moppe, dricker mycket och så långt är det väl hyfsat okej, men sedan blir det både stölder och ett par rätt grova inbrott. Inställnin­gen är verkligen ”de säger jag skiter i allt, men det skiter jag i.”

Föräldrarn­a försöker städa undan Magnus snarare än att hjälpa honom. Sommarlove­n tillbringa­s i ofrivillig exil i sommarstug­an, senare på lång språkresa till Torquay. Tårar, ångest och sömnproble­m hanteras med lugnande tabletter. Det är bitvis tämligen skakade läsning. Magnus upplever sig oönskad och osedd, men för en utomståend­e läsare framstår det ändå som att föräldrarn­a använder ställning, kontakter och pengar för att trots allt knyta ett ganska effektivt om än kärlekslös­t skyddsnät åt sonen.

Och vi vet ju hur det går. Magnus Uggla räddas av glamrocken och punken, visar sig vara en hitmakare och underhålla­re som publiken älskar. Och på den vägen är det.

Parallellt med självbiogr­afin kommer nu också en samlingsbo­x som innehåller alla Magnus Ugglas plattor. Jag lyssnar och som vanligt kan jag inte ta mig förbi albumet

35-åringen från 1989. Från och med den plattan är det i mina öron mest trams.

SKIVORNA FRÅN 70-TALET däremot: störig, effektiv och uppriktig popmusik som fungerar som ett perfekt soundtrack till den här boken. Pusselbita­rna faller på plats. Problemung­en som härjade i skolkorrid­orer och senare på klubbar och i folkparker hittas i låtarna och han bor kvar även i Magnus Ugglas 64-åriga kropp. Och trots ironier, fånigheter och nojjor finns där ett gott hjärta och en man som försökt vara en bra pappa och man.

För den som läser den här boken är Magnus Uggla inte längre bara en image. I en visserlige­n smått rörig och bitvis typiskt slängig bok har han faktiskt lyckats skriva sig fri från den. Jag tror att han tycker det är rätt skönt.

För den som läser den här boken är Magnus Uggla inte längre bara en image. I en visserlige­n smått rörig och bitvis typiskt slängig bok har han faktiskt lyckats skriva sig fri från den. Jag tror att han tycker det är rätt skönt.

 ??  ?? REPETITION. Magnus Uggla repeterar inför sin aktuella föreställn­ing Varning på stan nu mår kung i baren illa igen.
REPETITION. Magnus Uggla repeterar inför sin aktuella föreställn­ing Varning på stan nu mår kung i baren illa igen.
 ??  ??
 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ??
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden