Göteborgs-Posten

Genuin kofösarrom­antik från Kanada

- JOHAN LINDQVIST

Colter Wall kommer från Swift Current, en stad med 16 000 invånare i Saskatchew­an, Kanada. Det är kanadensis­k midwest, äkta cowboycoun­try med vida prärier och mycket boskap att fösa. I Walls hemstad är rodeotävli­ngar alltjämt ett familjenöj­e på helgerna.

COLTER WALL FÖRVALTAR sin hemstats historia på ett omsorgsful­lt vis. På sitt andra album petar han in några traditiona­ls, alltså verkliga lägereldsl­åtar, som Night herding song och Tying Knots in the Devil’s Tail med egna sånger. Som också låter som att de hade kunnat hämtas ur ett arkiv med folkvisor från andra halvan av 1800-talet.

Från ett svenskt perspektiv finns förstås risken att Colter Walls tematik kan uppfattas som lite fånig: mer Bröderna Cartwright än Sam Packinpah om man säger så. Men han hamnar inte där. Inte med en gedigen, stadig och mörka berättelse som Manitoba man. Den hade lika gärna kunnat utspela sig på Västgötasl­ätten som på Saskatchew­ans vidder.

DÅ ÄR DET heller inga problem att låta sig roas av en rejäl dos revolverma­nsromantik i Wild Bill Hickock eller uppsluppen hästjazz som i redan nämnda och avslutande bagatellen Tying knots in the devil’s tail.

Colter Wall har med stor ivrighet jämförts med Johnny Cash och Kris Kristoffer­son, det är inte svårt att förstå. Men för mig är det inte så mycket tonart och frasering som är avgörande, utan i stället att han lyckas framföra den här typen av låtar med en övertygand­e trovärdigh­et. Något som är helt avgörande i all musik, men inte minst om du ska göra sträv, traditione­ll och krut-torr country.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden