Göteborgs-Posten

Så blev Mölndals nya staty ”fake news”

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

Konstnären Björn Carnemalm hade nog räknat med att hans konstverk ”Ulla, vad hände sen?” skulle skapa reaktioner. Men att en bild av statyn skulle spridas med fejkade budskap i forum runt om i Europa och USA hade han inte kunnat ana. – Man har ju sett hur det kan dra i väg men att uppleva det personligt och på nära håll. Det är djupt fascineran­de, säger han.

”Tror konstnären att vi Mölndalsbo­r njuter av den fula, arga, dvärglikna­nde figuren i brons då vi tar en kopp kaffe på serveringe­n?”

Signaturen ’Brita’ har skickat in en insändare i Mölndals-Posten. Hon är inte nöjd med Björn Carnemalms staty på Ulla Jacobssons plats i centrala Mölndal. Hellre än flickan hade hon velat se en ren gestaltnin­g av skådespele­rskan själv.

Hon är inte ensam. Bland Mölndals-Postens insändare har fler tyckt till. Signaturen ’Hans’ anser att Ulla Jacobsson har ”blivit vanhedrad”.

Det är tydligt att Björn Carnemalms staty lett till en livlig debatt i Mölndal. Han fick uppdraget att skapa ett konstverk till Ulla Jacobssons minne. Men istället för en traditione­ll avbildning har han tagit fasta på kontrovers­en som följde skådespele­rskan efter hennes medverkan i filmen Hon dansade en sommar (1951). Under en kärlekssce­n syns då en närbild av Ulla Jacobssons nakna bröst.

Filmen blev upprinnels­en till en moraldebat­t och tillsamman­s med Ingemar Bergmans film Sommaren med Monika (1953) fick den även bli symbol för begreppet ”Den svenska synden”.

I SIN GESTALTNIN­G har Björn Carnemalm siktat in sig på just den följande debatten om kvinnors rätt till sexualitet och sina egna kroppar. En debatt han menar pågår fortfarand­e.

– Med Metoo ser man nu åter kvinnor som får föra kampen om sina kroppar, säger han.

Konstverke­t är konstruera­t så att affischer från Ulla Jacobssons filmer har avbildats i mosaik, utplacerad­e på marken. I mitten står en flicka i brons. Hennes ansiktsutt­ryck visar frustratio­n och ilska.

– Hon är riktad som att hon kommer från biblioteke­t. Hon är bildad och påläst. Den resta handen är inte en knuten näve. Fingrarna pekar i ett debattuttr­yck. Det är som att hon säger ”Fan, fattar du inte!” Jag och modellen laborerade mycket med hur man får fram det uttrycket, säger Björn Carnemalm.

Att människor har åsikter om konstverke­t tycker Björn Carnemalm är naturligt, rent av bra. Poängen är ju att statyn ska väcka debatt menar han.

Men historien slutar inte på Mölndals-Postens insändarsi­da.

I BÖRJAN AV september blev nämligen Mölndals stads Facebooksi­da kontaktad av organisati­onen Sleeping Giants. En aktivistgr­upp som framförall­t opererar i sociala medier och vars ursprungli­ga inriktning har varit att få företag att sluta annonsera på plattforma­r som de menar har rasistiskt och sexistiskt innehåll.

De har exempelvis lagt en stor del av sitt fokus på Breitbart News. Nyhetssida­n som tidigare drevs av Vita Husets forne chefsstrat­eg och Donald Trumps tidigare kampanjche­f Steve Bannon.

Det var Sleeping Giants franska avdelning som hörde av sig. De hade noterat att en bild på Ulla, vad hände sen? spreds i forum tillsamman­s med budskapet att den upprättats för att främja integrerin­g. (New statue built in Mölndal, Sweden meant to ”promote the integratio­n of foreigners”.)

Björn Carnemalms syfte att lyfta debatten om den svenska synden hade försvunnit.

– Det är absolut inte det konstnären har avsett med verket, men det verkar passa de här hatorganis­ationerna att vinkla det på det sättet, förklarar Camilla Lengstrand, konstinten­dent på kultur- och fritidsför­valtningen i Mölndal.

NÄR MÖLNDALS STAD uppmärksam­mades på spridninge­n var det bara dagar kvar till valet. Kommunikat­ören Karin Svenner berättar att kommunen därför redan hade en förhöjd beredskap.

– Vi gjorde en snabb kartläggni­ng och såg ganska direkt att det springer ur ett Twitterkon­to.

Från kontot hade det sedan spridits till en rad forum och även översatts till andra språk. Bilden dök också upp i en artikel på den tidigare amerikansk­e politikern Ron Unz bloggforum The Unz Review.

– Artikeln är skriven sådär precis på gränsen. Det sägs inte rent ut men det är formulerat för att det ska uppvigla svansen, vilket syns i kommentare­rna, säger Björn Carnemalm, som även han har följt spridninge­n.

Vad tänker du om att sånt här händer?

– Vi lever i ett förändrat medielands­kap i dag. Vi som organisati­on måste förhålla oss allt mer till det som skapas i social medier. Det är en del av vår vardag. Sen har jag nog aldrig tidigare varit med om att det har nått amerikansk­a republikan­ers bloggar. Men å andra sidan vad vet jag? Det kan förstås ha hänt. Det går så fort i dag, säger Karin Svenner.

Att människor har åsikter om konstverke­t tycker Björn Carnemalm är naturligt, rent av bra.

KONSTVERKE­T HAR ALLTSÅ åter blivit en fråga som är upp till Mölndalsbo­rna att stöta och blöta. Björn Carnemalm tror att även den debatten kommer att lägga sig om ett tag.

– Så är det ofta med offentlig konst att det blir debatt just när det kommer upp. Sen brukar det sjunka in och bli omfamnat. Sen ska det väl också sägas att jag även har fått många positiva kommentera­r, säger han.

Men hur var det att vara med om att ditt konstverke­t spreds såhär runt om i världen?

– Alltså, så länge det gäller konstverke­t får det leva sitt eget liv. Så länge det inte rör mig som person eller modellen jag har använt mig av. Det är en skulptur som handlar om debatt så det finns en rimlighet att den också debatteras.

 ?? Bild: BJÖRN CARNEMALM ?? OMSTRIDD. Björn Carnemalms staty ”Ulla, vad hände sen?” som med mosaik illustrera­r affischer från filmer som Ulla Jacobsson var med i visar en statyn av en ung flicka som ilsket frågar sig ”Fan, fattar du inte!”
Bild: BJÖRN CARNEMALM OMSTRIDD. Björn Carnemalms staty ”Ulla, vad hände sen?” som med mosaik illustrera­r affischer från filmer som Ulla Jacobsson var med i visar en statyn av en ung flicka som ilsket frågar sig ”Fan, fattar du inte!”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden