Göteborgs-Posten

Kreativite­ten i menyn är lägre och enklare än förr

- FREDRIC ASKERUP 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Det var inte den nödiga storytelli­nghistorie­n om krogens adress och som skvallrade om att ”här låg Oscar den andres kärleksnäs­te” som väckte intresset till liv från början för fem år sen. Det var kärleksflä­sket som hade fått gotta till sig i en ugn under ett dygn och sen grillad i en katalansk kolgrill som kalllades Josper och sedan serverades med en syndig hoisin-sås och som fick alla att stöna av välbehag.

I halvtid såldes dock stället och med ny ägare, ja ni vet; det är inte alltid så lätt att förvalta någon annans koncept. Vilka ändringar bör göras? Ska ändringar ens göras? Hur moderniser­ar man sig? Åt Oscar den andre gnocchi, tro?

Det nya Grotesque behöll Josper, den katalanska kolgrillen som då var unik i Göteborg och som skröt om sina dyra vanor; kolen är specialkol och det går nämligen åt djävulskt mycket mer specialkol i Josper än i en vanlig kolgrill.

MENYN GÅR INTE att känna igen från förr. Visst, det är kvalitetsk­ött fortfarand­e men kreativite­ten i menyn är lägre och enklare. Eller så här: man kan inte längre välja mellan ”finmat eller folkmat” som förr – och såsen är inte längre gjord på oxsvans, persiljesk­um och toppad med koriander och plommonkom­pott. Om man säger så. Nu är det i stället en strejt rödvinssås som kommer igen i flera rätter.

Lite italienskt har nu också smugit sig i det gamla hovsamma konceptet, och det är faktiskt där vi landar. En perfekt mediumrare-grillad tonfisk (de frågar inte ens om vilken stekgrad man vill ha) med en väldispone­rad men återhållsa­m rödvinssås. Underst ligger en nedbäddad risotto, krämigt kokt, men både tryffelsma­ken och svampen får man leta en stund efter.

Snyggt upplagt, men lite snålt tilltagen rätt.

Den medhavda gamla kocken som jag har med mig tvingar jag på en lammrack för nästan trehundra riksdaler. Ett stycke ryggrad av god kvalité, med perfekt stekgrad (som han inte heller fick bestämma nåt över) och snålt tilltaget gnocchi – och så får vi en repris av rödvinssås­en igen, men nu med en stänk dijon.

Vi sitter och äter och tittar ibland ut genom de stora härliga fönstren känner att vi nästan sitter med gatan. Det är vällagat ändå, men den där djupa kolgrillss­maken som Josper gav oss för fem år sedan känner vi inte längre. Grillsmake­n, som var själva grejen, tillsamman­s med fantasiful­la anrättning­ar som lirade med historien saknas oss.

KRÖGAREN ÄR TREVLIG och häller upp sitt rekommende­rade vin, en glasdyr ripasso, samma till oss båda, och som funkar bra. Han säger att de har mycket att göra under shoppinglö­rdagarna. Och det är exakt så Grotesque känns, som ett perfekt shoppinglö­rdagsställ­e där man sätter ned kassarna och inte behöver bli besviken på maten. Till och med en tipslördag­tv har installera­ts på väggen.

Vi frågar om vinet han häller upp finns på systemet, det gör det ”självklart inte”. Vi googlar och ser att vinet finns på systemet, i beställnin­gssortimen­tet – och när vi ändå är inne på detaljer så blir det inte heller någon förrätt eller efterrätt då krogkollsb­udgeten här på Grill Grotesque inte tillåter det.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN och FREDRIC ASKERUP ??
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN och FREDRIC ASKERUP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden