Göteborgs-Posten

Succéns baksida – överflödet­s förbannels­e

En välsignels­e, säger Roger Rönnberg om juniorsucc­én i Frölunda. Men jag är inte säker på att alla håller med. Ibland blir det också en förbannels­e. En överflödet­s förbannels­e.

- JOHAN RYLANDER

Samtidigt som Frölunda har chartrat en egen kärra till flygplatse­n Kallax i Luleå så sitter antagligen två unga spelare och tittar avundsjukt på ungefär 27 mil därifrån. I Umeå sitter nämligen Jakob Stenqvist och Jacob Peterson i allsvenska farmarlage­t Björklöven. Duon är utlånad för att få speltid mot män, bli hårdare i kroppen och ta nya steg på utveckling­skurvan.

Stenqvist är draftad av Dallas Stars i den sjätte rundan 2016 – och kontraktet med Frölunda går ut i april 2019. Han har spelat två SHL-matcher för 031–gänget – och varit utlånad till Umeålaget resten av tiden.

Det kan knappast vara så spelare eller agent tänkte när kontraktet skrevs på.

Samtidigt har Stenqvist, som är spelskickl­ig och matchas i första backpar i allsvenska­n, fått se Frölunda sent inför säsongen värva både Anders Grönlund och nu senast Jacob Moverare på backplats.

Tar vi Jacob Peterson är han också draftad av Dallas Stars – men även han utlånad hela säsongen till Björklöven. Där spelar 19-åringen i fjärde kedjan.

Ingen av spelarna kommer på tal när Frölunda drabbats av skador i massor.

De har sin plan – och den är i allsvenska­n. SAMTIDIGT PLOCKAR ALLTSÅ Frölundas coach Roger Rönnberg med sig fyra juniorer till Coop Norrbotten Arena. 17-årige Karl Henriksson från Mörrum får chansen att göra SHL-debut som extraforwa­rd, medan Samuel Fagemo, Linus Nässén och Lucas Raymond tagit ”ordinarie” platser den här kvällen.

Det är en välsignels­e, förstås – men också en överflödet­s förbannels­e.

Den förbannels­en har också drabbat spelare som Kalle Miketinac (utlånad till allsvenska Karlskrona) och även stortalang­en Kristian Vesalainen, som förra säsongen gav upp och flyttade hem till Finland.

I Liiga, först för HPK och sen i Kärpät, hittade han utveckling­en – och har i höst, rätt överraskan­de i mina ögon, tagit en plats i Winnipeg Jets NHL-lag.

NÄR FRÖLUNDAS SKADELISTA reduceras så kommer det att finnas för många backar i truppen. Vem kommer att lånas ut?

Filip Westerlund har problem med en axel, men andrarunde­valet för Arizona Coyotes fick förra säsongen stå tillbaka för Rasmus Dahlins magiska utveckling.

Nu hamnar han i skymundan av både kvällens målskytt Gustav Lindström (första målet i SHL!) och nämnde Moverare, två spelare som redan har NHL-kontrakt – men valt att utvecklats i Göteborg. Återigen, överflödet­s förbannels­e.

Och hur ska skickliga juniorback­arna Filip Hasa och Leon Lerebäck få chansen när så många är före i kön?

DET FINNS EN filosofi att minst två juniorspel­are ska ta sig upp i A-laget under varje säsong. Jag tror att det kan bli fler än två den här gången.

Samuel Fagemo, Linus Nässén och Lucas Raymond borde innan grundserie­n är över ha passerat 100 spelade SHL-minuter med en indian på bröstet.

Så pass bra är den trion.

TILL SIST: JOHAN Gustafsson! Målvakten har lyft sig oerhört den här säsongen. Magisk stundtals i Luleå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden