Göteborgs-Posten

”Jag har inget sug efter att ge mig i väg”

- VAN VID TURBULENS. LINUS PETERSSON linus.petersson@gp.se

När IFK Göteborg organisera­de om plockades Alf Westerberg bort från A-laget. I en längre intervju med GP berättar han nu om känslorna kring beskedet – och vad han ska göra framöver.

Efter att Alf Westerberg hade lett IFK Göteborgs U21-lag till en 4–1-seger borta mot Elfsborg i tisdags ringde telefonen.

Det var klubbdirek­tör Max Markusson.

Under samtalet berättade han att klubbens ledning hade bestämt sig för att förändra den sportsliga organisati­onen.

EN AV KONSEKVENS­ERNA: Alf Westerberg skulle inte längre vara assisteran­de tränare för A-laget. Istället skulle Hannes Stiller och Hjalmar Jonsson plockas upp från U19-laget.

– Jag är naturligtv­is inte överlyckli­g över den här förändring­en, säger Alf Westerberg nu.

– Det känns konstigt att vara overksam kring laget när vi ska in i ett avgörande skede av serien. Samtidigt kan vi konstatera att jag och Poya (Asbaghi, huvudträna­re) har diskuterat det här ingående. Trycket har varit våldsamt på klubben. Det här handlar om att visa upp förändring. Det finns ingen osämja i detta. Jag har fått acceptera att flytta mig åt sidan. Jag tycker att det har fungerat bra arbetsmäss­igt innan, men vi har inte fått de resultat vi skulle. Och det styr den här branschen stenhårt.

NÄR KLUBBDIREK­TÖR Max Markusson offentligg­jorde beskedet att Alf Westerberg skulle plockas bort från A-laget betonade han att ”diskussion­er förs med Alf Westerberg angående andra möjliga uppgifter inom ramen för IFK Göteborgs elitverksa­mhet”.

Nu står det klart att ”andra möjliga uppgifter” innebär ett scoutingup­pdrag.

– Jag har suttit i bra samtal med Max och Jonas (Olsson, sportchef) i dag. I det korta perspektiv­et kommer jag rodda med Jonas och Olle (Sultan, chefsscout) och scoutingen framförall­t, säger Westerberg som skrev under ett nytt tvåårskont­rakt med klubben så sent som i somras.

– Vilken roll jag sedan ska ha 2019 får vi diskutera framleds. Nu är alltid fokus riktat mot de återståend­e matcherna, veckorna. Men klubben är tydlig med att de vill att jag ska fortsätta. Det tycker jag också.

Du vill stanna?

– Ja, det vill jag. Det är klart att jag är besviken över situatione­n, men det här handlar inte om trasiga relationer eller om missnöjda spelare eller något annat. Det är en hårt pressad situation som har skapat den här förändring­en. Jag kan absolut se mig i Blåvitt i fortsättni­ngen.

ALF WESTERBERG KOM till IFK Göteborg från Trelleborg 2012. Han har haft flera roller i klubben sedan dess. Däribland ansvarig för Tipselit och huvudträna­re för A-laget efter att Jörgen Lennartsso­n hade sparkats i fjol.

– Det har under hela tiden varit rätt mycket turbulens i olika former. Jag har studsat mellan olika roller. Samtidigt trivs jag bra. Jag fick frågan av en vän i går: ”Är det någon som vill dig ont på Kamratgård­en?”. När jag tänker igenom det så är det inte så. Tvärtom. Trots allt som uppstått, trots allt tryck som finns, trivs jag bra här. Utgångspun­kten är att jag vill fortsätta. Jag har inget sug efter att ge mig i väg, säger Westerberg som träffade spelartrup­pen under torsdagsmo­rgonen.

– Jag fick ge min bild av detta. Jag tycker inte att det kändes konstigt alls. Det finns ingen osämja. Och jag kommer fortsätta befinna mig i absolut närhet av dem. Jag kommer hjälpa Hannes och Hjalmar i övergångsf­asen och se till så att de absolut bästa förutsättn­ingarna finns där.

Hur ser du på den här veckan och allt som har hänt?

– Jag vet inte vad jag ska hitta för metafor. Det har varit väldigt intensivt. Och det är klart att det stundtals har varit en av ytterlighe­terna på skalan av den här branschen. Det är inte så roligt. Men jag tycker att det är viktigt att hålla en liten distans till det som sker också. Det är klart att man tar det personligt, men man får försöka hålla sig profession­ell och ha en något distansera­d syn till det som sker.

 ?? Arkivbild: MICHAEL ERICHSEN ?? ”Det är en hårt pressad situation som har skapat den här förändring­en. Jag kan absolut se mig i Blåvitt i fortsättni­ngen”, säger Alf Westerberg som plockats bort från IFK:s A-lag.
Arkivbild: MICHAEL ERICHSEN ”Det är en hårt pressad situation som har skapat den här förändring­en. Jag kan absolut se mig i Blåvitt i fortsättni­ngen”, säger Alf Westerberg som plockats bort från IFK:s A-lag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden