Göteborgs-Posten

Johnsson om den jobbiga tiden i NHL

- JOHAN RYLANDER johan.rylander@gp.se

Toronto Maple Leafs öser in mål i NHL – men Andreas Johnsson är placerad på läktaren. Ändå ser 23-åringen ljuset igen efter den minst sagt mörka starten på tiden i Nordamerik­a. – Man kan säga att jag har bettat på mig själv, säger den förre frölundait­en.

Torontos 20 mål på fyra spelade NHL-matcher är bäst i hela ligan – och stjärnorna Auston Matthews och John Tavares slänger in mål efter mål så här långt.

I de tre första matcherna har Andreas Johnsson funnits med i laget, men inte producerat en enda poäng. Så i den senaste matchen placerade coach Mike Babcock sin svenske forward på läktaren.

Ingen skada, bara petad.

– DET VIKTIGASTE för honom nu är hur han reagerar på detta. Det har inte gått så bra som man har hoppats, men det är inget man ska behöva oroa sig för nu. Det är inget man kan fixa. Det du kan lösa är vad du gör i morgon – och nästa gången du får chansen. Så fortsätt jobba på och kör hårt. Han är en viktig bit för oss. Vi tror att han är en stor pusselbit. Vi tror att han kan bli en viktig spelare, men han måste kunna göra det på NHL-nivå, säger Maple Leafs-coachen bistert.

Johnsson avslutade förra säsongen med att lyfta Calder Cupbucklan med AHL-laget Toronto Marlies – och tilldelade­s även priset som mest värdefulle spelare i slutspelet.

Han skrev sedan på ett enda år för Maple Leafs, med 7,2 miljoner kronor i lön. Det var ett så kallat kvalificer­at erbjudande, bestående av fem procent mer än den förra lönen i klubben.

– Du kan säga att jag bettade på mig själv. Jag vet att jag måste vara bra under ett år för att få ett nytt och längre kontrakt med bättre lön, säger Andreas.

Är det en jobbig press?

– Jag känner ändå att jag haft en stor utveckling det senaste året. Det var därför som jag tog det kvalificer­ade erbjudande­t. Om jag kan ta ett till kliv, göra en ännu bättre säsong ... så kommer jag kunna att skriva ett större kontrakt. Det var lite betting på mig själv. Jag hade kunnat skriva två år med samma lön, men säg att jag gjort ett bra år – och sedan suttit där med samma lön? Jag tar ett år – och försöker göra det bästa för att få ett bättre kontrakt ...

Hans lagkompis William Nylander är för tillfället hemma i Stockholm och tränar på egen hand. För när Maple Leafs bjöd sex miljoner dollar per säsong ville Nylander ha mer.

HAN KRÄVER ÅTTA miljoner dollar, runt 73 miljoner kronor – och än har parterna inte kommit överens.

Andreas Johnsson har i sin tur tränat extra i Göteborg med fyscoachen Peter Fröberg i sommar. Allt slit för att kunna ta nästa steg i Nordamerik­a.

– Jag hade nio matcher i NHL:s grundserie förra säsongen. Och så blev det sex slutspelsm­atcher. Det kändes som att jag utvecklade­s av ett högre tempo, av att kunna göra allt lite snabbare. Jag försökte bära med mig det i Marlies ... och tycker att jag lyckades. Jag vet att misstag kommer att hända, men jag försöker göra fler bra saker. Det är bara att vara lugn.

Och om utveckling­skurvan pekar uppåt var det jobbigare när Johnsson åkte till Toronto för allra första gången. Han kastades efter Frölundas guld 2016 rätt in i AHL:s slutspel med Marlies.

I den andra matchen tacklades han fult mot huvudet – och allt blev svart.

Andreas mådde allt annat än bra i rehabperio­den.

– Det var inte så jäkla kul. Jag kände att det får gå lite som det går. Jag ville känna glädjen igen, berättar han nu.

Kände du någon gång att du skulle skita i hockeyn?

– Det gick upp och ner. Jag var mer trött. Jag orkade inte. Jag sköt upp allt till nästa vecka. Och så fick jag lite panik. Jag var ledig, eller skadad, i tre månader – och gjorde ingenting, berättar han allvarligt.

PAPPA JONAS, SOM spelade länge i Frölunda, kom med tipset:

”Fasen, du behöver inte stressa bara för att de andra tränar. Om du inte tycker det är kul är det ingen idé att du tränar, för det ger ju ingenting.”

– Sedan började jag spelade lite tennis och röra på mig. Mer roliga saker, där jag inte tänkte att jag tränade. Där var farsan bra också, berättar han.

Han åkte ner till Varberg och tränade lite med pappas dåvarande klubb. Där fanns också några gamla klasskompi­sar från Frölunda.

– Det var kul att hitta en annan miljö efter åtta år i Frölundabo­rg. Så det året krävdes för att hitta glädjen igen.

I dag siktar Johnsson på genombrott i NHL.

– Det är det som är förhoppnin­gen. Jag vill kunna starta upp på samma nivå som jag hade i slutet av förra säsongen ...

 ?? Bild: FRANK GUNN ?? MOT NYA MÅL. Andreas Johnsson vill etablera sig i NHL och Toronto Maple Leafs på riktigt. Men han har fått en tuff start på säsongen.
Bild: FRANK GUNN MOT NYA MÅL. Andreas Johnsson vill etablera sig i NHL och Toronto Maple Leafs på riktigt. Men han har fått en tuff start på säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden