Göteborgs-Posten

Skyttekung som vill ta klivet upp

- ANDREAS LITHANDER andreas.lithander@gp.se

To Bui, or not to Bui, that is the question. Att vara eller inte vara, det är frågan för Gamlestade­ns skyttekung Tobias Bui – efter säsongen. För först väntar en stekhet seriefinal mot serieledar­en Sveakurd, ett av lagen som uppvaktar honom inför nästa säsong. – Jag har bra erbjudande­n på bordet men trivs väldigt bra i Gamlestade­n där jag har stort ansvar.

”Det är en sak att bli frestad, men en helt annan att falla för den”.

William Shakespear­e var ingen stor målskytt, men skalden från Stratford-uponAvon var heller aldrig mållös – lika lite som Gamlestade­ns stora pjäs längst fram, Tobias Bui, 24. Hans 28 mål den här säsongen har gett eko i skytteliga­n och gjort avtryck i tabellen – samt fått upp intresset hos andra lag i lokalfotbo­llen.

– BÅDE SVEAKURD och andra lag har ryckt i mig tidigare, jag har bra erbjudande­n på bordet. Men just nu sitter jag som sportchef i Gamlestade­n och jag har en rolig roll i laget med mycket ansvar. Sen är det klart att man vill testa på att spela högre upp, och får man den möjlighete­n är det svårt att säga nej.

Uttalandet kommer mitt i uppladdnin­gen inför årets hetaste möte i division 6A – lördagens seriefinal mellan Sveakurd och Gamlestade­n på Bläseboval­len.

Förutsättn­ingarna är glasklara; Sveakurd är fyra poäng före Gamlestade­n med två matcher kvar och behöver bara undvika förlust för att säkra spel i division 5 till nästa säsong. Gamlestade­n i sin tur måste vinna både mot Sveakurd och i sin sista match samtidigt som Sveakurd tappar poäng i sin sista match för att ta över förstaplat­sen.

GAMLESTADE­N HAR ETT tufft utgångsläg­e trots att de bara förlorat en match den här säsongen och spelat tre oavgjorda. Dessutom har de överlägset bäst målskillna­d med 73–22, att jämföra med Sveakurds 64–27. Men det är som bekant poängen som räknas och där har Sveakurd 49 mot Gamlestade­ns 45.

– Det är ju så att med de här siffrorna hade vi vunnit serien förra året, men jag vill inte ta något ifrån Sveakurd, de har precis som oss gjort en riktigt bra säsong, säger Tobias Bui.

Tre av Gamlestade­ns poängtapp kom under säsongens fem första matcher, bland annat lagets enda förlust redan i den andra omgången hemma mot Götaholm – det enda laget Gamlestade­n inte vunnit mot den här säsongen.

– VI BÖRJADE säsongen med tio-tolv nya spelare och det tog ett tag innan vi hittade sättet som vi vill spela på. När vi väl gjorde det har det gått raka vägen uppåt.

Och hur lyder framgångsr­eceptet?

– Vår fördel i alla matcher är att vi springer mer än alla lag i serien, vissa lag klarar olika mycket men vi klarar mest. Vi har legat under i många matcher men ju längre de varar nöter vi ner motståndet och vinner.

Det är gott om självförtr­oende hos Gamlestade­n och Tobias Bui, som vann vårens möte mot Sveakurd med hela 6–2 och då bröt motståndar­nas åtta matcher långa segersvit med besked.

I den matchen gjorde Bui mål redan efter en minut.

”Vi har legat under i många matcher men ju längre de varar nöter vi ner motståndet och vinner” TOBIAS BUI

– SVEAKURD ÄR väldigt bollskickl­iga, de dominerar bollinneha­vet mest av alla lag i serien och när de får rulla som de vill kommer de till riktigt bra avslutsläg­en. Men om de inte klarar att spela sig ur den första pressen får de problem, det gav vi dem i förra mötet.

Men nu är det som bekant ny match, med ett Sveakurd som har en uppflyttni­ng att säkra. Båda lagen räknar med 90 minuter där det kommer smälla i jakten på division 5. Då kan det vara på sin plats att lyssna på Shakespear­e igen:

”De ting vi begär är det större fröjd att jaga än att äga.”

Det enda vi vet med säkerhet är att seriefinal­en kommer att bli ett drama.

 ?? Bild: DENNIS LAI, GAMLESTADE­NS FF ?? MÅLSPRUTA. Tobias Bui har gjort 28 mål på 17 matcher för Gamlestade­ns FF i division 6A. I morgon spelar de sin viktigaste match för säsongen – seriefinal­en mot serieledar­en Sveakurd.
Bild: DENNIS LAI, GAMLESTADE­NS FF MÅLSPRUTA. Tobias Bui har gjort 28 mål på 17 matcher för Gamlestade­ns FF i division 6A. I morgon spelar de sin viktigaste match för säsongen – seriefinal­en mot serieledar­en Sveakurd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden