Göteborgs-Posten

Björn Borg: ”Gäller att ha stort hjärta”

- ANDERS WALLIN TT

Björn Borg hyllar Stockholm Open, sonens inställnin­g och njuter av att vara kapten för Europalage­t i Laver Cup. Och han vet vad som krävs för att lyckas i tennis. – Det gäller att ha stort hjärta.

Björn Borg gav sonen Leo en lätt klapp på axeln och sade:

– Bra match.

Att 15-åringens match i förkvalet till Stockholm Open slutade med förlust spelade ingen roll. Borg var i stället nöjd och stolt över inställnin­gen som Leo visade i Salk-hallen.

– Ett stort hjärta är viktigt att ha i tennis, och inte bara i tennis utan i alla sporter, säger han.

– Leo har det. Han älskar det han gör.

– Jag vet hur mycket han älskar sin tennis. Det är klart att det alltid är roligare att vinna än att förlora, men han är bara 15 år och har många år kvar att kämpa med sin tennis.

62-årige Björn Borg och hustrun Patricia klev in i hallen strax innan Leos möte med den något äldre

Gustaf Ström. Föräldrarn­a tog plats på övre plan, precis framför minnesvägg­en som till stor del består av bilder från Borgs framgångsr­ika karriär, och lutade sig mot staketet för att få bästa möjliga blick över banan.

Det var även där som han sedan – efter Leo Borgs förlust med 4–6, 3–6 – pratade om sonens satsning, sina minnen från Stockholm Open, Davis Cup och även berättade vilken vecka på året som just nu betyder mest i livet.

ALLRA MEST PRATADE Borg om Stockholm Open, som i år firar 50 år och nästa vecka inleds i Kungliga tennishall­en.

– Den har betytt jättemycke­t. Det är en sådan tävling som alla svenskar vill spela. Jag kommer ihåg när jag fick chansen i början på 70-talet, som 15-åring tror jag det var. Att få spela var stort, säger han.

– Den stämningen inne hallen med träbänkar, trägolv och alla som stampar, det är ett jävla liv där inne. Det är häftigt för en svensk tennisspel­are, om man får gå in på centercour­ten och vara med om hela den upplevelse­n, det är underbart härligt.

Ditt största minne av Stockholm Open?

– Det måste vara mot (John) McEnroe, när jag vann. Jag vann mycket annat men att inte få vinna i Stockholm, det var jobbigt … Men jag fick göra det en gång. Det var häftigt, det är en speciell grej för alla svenskar som har fått vinna.

Under Björn Borgs tid som spelare var Davis Cup ett viktigt inslag under året. Nu tycker han det är tråkigt att tävlingen ”inte gick att rädda”, men hoppas att DC-tennisens nya format ska resultera i att världens toppspelar­e kommer att vara med mer frekvent.

– Jag tycker det var synd på ett sätt, att de inte kunde rädda Davis Cup men jag förstår alla spelare. De spelar så många tävlingar under året, säger han.

– Vi får se hur det blir, hur veckan blir. Vilka ställer upp? Är alla där? Eller kommer bara hälften av spelarna i världstopp­en vara där? Det där är det ingen som vet än.

Å ANDRA SIDAN har Davis Cups statustapp gett Laver Cup, där Europalage­t möter ett lag från övriga världen, möjlighete­n att få vara en del av toppspelar­ens årliga planeringa­r.

– För mig är det den viktigaste veckan på året. Jag är stolt och glad över att vara kapten för Europalage­t, säger Björn Borg.

 ?? Bilder: JESSICA GOW ?? DISKRET STÖD. Björn Borg på plats i Kungliga tennishall­en med hustrun Patricia och förre tränaren Percy Rosberg för att följa sonen Leos kvalmatch till Stockholm Open.
Bilder: JESSICA GOW DISKRET STÖD. Björn Borg på plats i Kungliga tennishall­en med hustrun Patricia och förre tränaren Percy Rosberg för att följa sonen Leos kvalmatch till Stockholm Open.
 ??  ?? KÄMPIGT. 15-årige Leo Borgs match i förkvalet till Stockholm Open slutade med förlust mot den två år äldre Gustaf Ström.
KÄMPIGT. 15-årige Leo Borgs match i förkvalet till Stockholm Open slutade med förlust mot den två år äldre Gustaf Ström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden