Göteborgs-Posten

JOHANNA HAGSTRÖM:

”Realityser­ien Hyséns på Kanal 5 är det mest rafflande misslyckan­det på svensk tv i år”

- 031-62 48 20 johanna.hagstrom@gp.se JOHANNA HAGSTRöM

Realityser­ien Hyséns på Kanal 5 är det mest rafflande misslyckan­det på svensk tv i år. Misslyckat, därför att det marknadsfö­rdes som en feelgood-uppföljare till tittarsucc­éer som Parneviks och Wahlgrens värld. Rafflande, därför att vi får något mycket mer drabbande än tramsig kändisreal­ity.

Det finns nämligen inte mycket feelgood att hämta i Hyséns liv. I stället utvecklar sig första avsnittet till ett familjedra­ma med hårda knutar som gör ont, rakt genom tv-rutan. Då öser produktion­en ändå tappert på med spårvagnar, Håkan Hellström-låtar och en Glenn Hysén som tjötar sig fram på stan, öppnar ölburkar i raskt tempo och strör under bältet-vitsar omkring sig.

DET ÄR SÅKLART fullständi­gt ointressan­t. Ingen i familjen Hysén har den glamour som omger Parneviks, eller den showiga härlighet som finns hos Wahlgrens (utom möjligen sonen Anton Hysén, han har ändå vunnit Let’s dance två gånger om). Hyséns är real life Göteborg, de bor i alldeles vanliga svenne banan-lägenheter och de ekonomiska extravagan­ser som kom med Glenns proffskarr­iär är ett avlägset minne på en gammal vhs-kassett.

Fast det är nu det börjar bli intressant. Man behöver inte följa Glenn Hysén i hasorna särskilt länge för att upptäcka sprickorna i hans go gubbe-fasad, där hans nästan outhärdlig­t trasiga känsloliv sipprar fram.

RELATIONEN MED EXFRUN Helena är bottenfrus­en, hon är fortfarand­e bitter på hans otrohet och håller de vuxna barnen Annie och Anton som känslomäss­ig gisslan. De känner uppenbarli­gen att de måste ta mammans parti och vägrar därför att träffa Glenns sambo sedan tre år.

Glenn, å sin sida, flyr konsekvent de svåra känslorna och när han kritiseras för det kör han ”jag är hopplös, lev med det”försvaret. Så outsägligt omoget av båda föräldrarn­a. Samtidigt är jag helt övertygad om att många därute kan känna igen sig i familjens såriga relationer.

HJÄLTARNA I DEN här sörjan är Annie och Anton. Glenns övriga tre barn nämns knappt i första avsnittet, annat än när Glenn är med i en podd och bekänner att han inte minns om han var med vid sina fem barns födslar eller ej.

Annie och Anton hör detta och försöker modigt konfronter­a sin pappa under en lunch, där han först duckar och sedan går till motangrepp, för varför vill de inte träffa hans sambo, då? När dottern till slut sitter och gråter ute i trapphuset börjar Hyséns nå rent norénska nivåer.

Jag håller tummarna för att produktion­en inte får för sig att klippa bort all feelbad från kommande program. Jag vill se Annie och Anton dra åt tumskruvar­na på sina barnrumpor till föräldrar och tvinga dem att sätta ord på de svåra känslorna. I vilket fall är Glenn Hyséns sorgfria motto ”ha de gott” att betrakta som krossat. Hög tid, om ni frågar mig.

Jag vill se Annie och Anton dra åt tumskruvar­na på sina barnrumpor till föräldrar och tvinga dem att sätta ord på de svåra känslorna.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden