Göteborgs-Posten

Eric Hilmersson

Varlden i allmanbet idrottsvar­lden i synnerbr ar fortfarand­e i alldeles for bog utstrachni­ng mannens terriroriu­m"

- KRÖNIKA

Det kom en undersökni­ng från Novus i dag. I den framgick att ett drygt år efter att metoorörel­sen exploderad­e så tycker 45 procent av männen att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende. Den siffran är på gränsen till irrelevant. För 28 procent av kvinnorna tycker samma sak och i just det här fallet är det de som står för facit.

OCH 28 PROCENT är för lite. Vi kände ju att det var en revolution som startades. Jag skrev själv, i samband med idrottens upprop #timeout att ”från och med nu kostar det att bryta mot reglerna”. Men gör det verkligen det? I gårdagens Sportnytt berättade Moa Hjelmer om hur tiden varit efter att hon gick ut med sin berättelse om hur hon blev våldtagen på ett landslagsl­äger. Självklart har hennes mod att berätta betytt massor, och jag vet att friidrotts­förbundet, precis som många andra förbund, dragit igång kampanjer, utredninga­r och utbildning­ar för att försöka komma tillrätta med problemen.

Det är enbart positivt.

Men mannen som ska ha våldtagit Moa Hjelmer – han är varken polisanmäl­d eller åtalad. Hjelmer själv kände att hon inte orkade gå igenom en sådan process och valde därför att inte anmäla.

DET BESLUTET BÖR man såklart ha väldigt stor förståelse för och respekt för, men borde ändå inte friidrotts­förbundet gjort en egen anmälan? Var det egentligen ett rimligt alternativ att inte anmäla efter att en landslagsa­ktiv berättat att hon blivit våldtagen av en annan landslagsa­ktiv – på ett landslagsl­äger? Det är en svår fråga, jag inser det. För visst ska den drabbade värnas så långt det är möjligt, och kanske hade det aldrig blivit något åtal eftersom Hjelmer var ovillig att medverka i en sådan utredning.

Men ett idrottsför­bund, menar jag, har en skyldighet att lämna över ett så allvarligt ärende till polisen. Det går inte att sköta internt. Den misstänkte gärningsma­nnen får inte komma så lätt undan. Det måste kosta att bryta mot reglerna.

EN ANNAN SOM än så länge lyckats runda rättvisan heter Cristiano Ronaldo. Han använde det han har mest av – pengar – för att tysta den kvinna som säger sig ha blivit våldtagen av superstjär­nan. Till slut, efter tio år, insåg kvinnan att hon inte bara sålt sin tystnad till Ronaldo, utan även sitt liv. Tio år av ångest och självmords­tankar fick räcka – och alla som läst hennes skakande berättelse i der Spiegel inser att Cristiano Ronaldo borde ställas till svars.

Eller, inte alla tydligen. Juventus gick häromdagen ut och försvarade Ronaldo i en osannolikt smaklös tweet där man förklarar att händelsern­a för tio år sedan absolut inte påverkar deras syn på ”denne store mästare”.

Glädjande nog reagerade

många mot denna formulerin­g, och Juventus aktie sjönk som en sten de kommande dagarna. Men det är fortfarand­e många som, av någon outgrundli­g anledning, står på Ronaldos sida i det här. Trots att det är så uppenbart vem som är offret. Ronaldo har till och med själv erkänt att kvinnan upprepade gånger sa nej.

Så, ett år efter #metoo och #timeout – var står vi?

Svaret är förmodlige­n att vi trots allt tagit ett steg framåt. Fler och fler kvinnor vågar stå upp för sina rättighete­r, för sin säkerhet.

MEN VÄRLDEN I allmänhet och idrottsvär­lden i synnerhet är fortfarand­e i alldeles för hög utsträckni­ng männens territoriu­m. Och så länge misstänkta våldtäktsm­än klarar sig undan rättslig prövning har i alla fall jag svårt att jubla över utveckling­en.

 ??  ??
 ??  ?? OFÖRÄNDRAT. GP:s krönikör Eric Hilmersson tycker att världen ett år efter #metoo och Moa Hjelmers avslöjande, har tagit små steg framåt, men att det fortfarand­e har svårt att acceptera att stjärnor som Cristiano Ronaldo kan klara sig undan rättslig prövning.
OFÖRÄNDRAT. GP:s krönikör Eric Hilmersson tycker att världen ett år efter #metoo och Moa Hjelmers avslöjande, har tagit små steg framåt, men att det fortfarand­e har svårt att acceptera att stjärnor som Cristiano Ronaldo kan klara sig undan rättslig prövning.
 ?? Bild: ALBERTO LINGRIA och ANDREAS L ERIKSSON ??
Bild: ALBERTO LINGRIA och ANDREAS L ERIKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden