Göteborgs-Posten

Minnen ay mastervits­aren

Vardens gang :Det var Lennar Olsson som larde mig dra en vits. Per Andersson minns Molndals revykung

-

Lennart Olsson – en av Mölndalsre­vyns grundare – avled på sensommare­n, 80 år gammal. Han stod inte bara själv på scenen i tusentals föreställn­ingar. Han var också mentor och inspiratör för flera generation­er av skådespela­re och underhålla­re från Mölndal.

Per Andersson minns honom med värme.

– Det var en skola för oss yngre att få spela Mölndalsre­vyn med Lennart. Han var en revyräv av den klassiska typen, lite som Sten-Åke Cederhök. Lennart hade en nästan ofattbart bra publikkont­akt.

– Jag var kanske tio år gammal när jag såg honom göra ”Hildur” första gången. Även om jag inte begrep något av satiren skrattade jag, för jag tyckte att Hildur var en så rolig figur. Och det var det ju också. Med Hildur hittade Lennart en figur som verkligen som en smäck klädd i grönt och med handväska.

– Det fantastisk­a var att han var nästan helt vitsbasera­d. När jag var i tonåren och själv började spela i Mölndalsre­vyn stod jag alltid i kulissen. Jag har aldrig sett någon dra vitsar som Lennart! Det var något med hans tajming och intensitet. Han kunde dra en vits som hela publiken hade hört förut, men han kunde göra det med en så oefterhärm­lig och charmig schwung att applåderna nästan välte lokalen.

– Efter hand började jag ju skriva material och göra sketcher med Lennart. Han var otroligt generös med att dela med sig av idéer och erfarenhet­er. Det är ju egentligen inte riktigt klokt att han och jag satt och skrev sketcher tillsamman­s. Jag var i tonåren och han var nästan fyrtio år äldre. Man kan säga det var Lennart som lärde mig att dra en vits.

– Jag misstänker att hans tajming hade att göra med att han var så musikalisk. Han sjöng ju också, med en fin och jazzig känsla. Han brukade säga: det är aldrig fel att dra en vits.

– Vi gjorde ganska många föreställn­ingar tillsamman­s, både i Mölndalsre­vyn och i andra sammanhang. Vi hade verkligen sjukt roligt. Jag tänkte aldrig på åldersskil­lnaden. Han hade också en benägenhet att kasta sig ut i improvisat­ioner. Då var det bara för mig att

också kasta mig ut. Jag hade inget annat val. Är det någon improvisat­ion du minns särskilt?

– En gång skulle vi köra en sketch ihop på Mölndalsre­vyn. Det var en ganska lång sketch och Lennart klev direkt ut på scenen och inledde med att kraftfullt dra slutpoänge­n! Jag fick liksom reparera sketchen och improviser­a den baklänges för att vi skulle få ihop den. Sedan, när vi klev av scenen, sa Lennart uppmuntran­de till mig: Ja, Per i dag var du verkligen ute och cyklade ...

 ?? Bilder: LAILA EKSTEDT ?? SPELGLÄDJE. Mölndalsre­vyn repeterar en januaridag 2008. Överst från vänster syns Karin Mickelbo, Frank Olausson, Martin Andersson (numera Martin Rosvall), Ulla-Karin Olsén, Lena Gustavsson, Elisabeth Fredriksso­n – och nederst till höger: Per Andersson och Lennart Olsson.
Bilder: LAILA EKSTEDT SPELGLÄDJE. Mölndalsre­vyn repeterar en januaridag 2008. Överst från vänster syns Karin Mickelbo, Frank Olausson, Martin Andersson (numera Martin Rosvall), Ulla-Karin Olsén, Lena Gustavsson, Elisabeth Fredriksso­n – och nederst till höger: Per Andersson och Lennart Olsson.
 ??  ?? OLSSON I HATTVÄLJAR­TAGEN.
OLSSON I HATTVÄLJAR­TAGEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden