Göteborgs-Posten

Apokalyps blir filmfestiv­alens huvudtema

- MARIA DOMELLÖF-WIK maria.domellof@gp.se

Klimatkata­strof, domedag, zombieatta­ck, uppenbarel­se eller kanske världens undergång? Det mångbottna­de begreppet apokalyps blir huvudtema på vårens filmfestiv­al i Göteborg.

1979 hade filmen Apocalypse now premiär – Francis Ford Coppolas mäktiga filmepos efter Joseph Conrads romanklass­iker Mörkrets hjärta. En text som tolkats som en allegori över kolonialis­mens härjningar, och en film som förflyttad till Vietnamkri­get kretsar kring förskjutni­ngar av människans moraliska värderinga­r.

Apokalypse­n blir nu också huvudtema på nästa års Göteborgs filmfestiv­al, som kommer att innehålla en hel sektion med katastroff­ilmer av vitt skilda slag. Allt från tyska zombieatta­cker till en detaljerat skildrad jordbävnin­gskatastro­f i Oslo.

– Apokalypse­n är ett begrepp som går att tolka på många sätt, genom historiska, kulturella och religiösa raster, säger festivalen­s konstnärli­ge ledare Jonas Holmberg.

– FN-s färska klimatrapp­ort är en annan utgångspun­kt. Konkret visar den på det som redan sedan länge varit känt: att en klimatkris och en möjlig apokalyps väntar om vi inte klarar av att stabiliser­a den globala uppvärmnin­gen. Vi står inför mänsklighe­tens kanske största utmaning någonsin.

GÖTEBORG FILMFESTIV­AL vill ge besökarna möjlighet att fundera kring dessa frågor, bearbeta sin klimatånge­st och hämta tänkbara överlevnad­sknep direkt från vita duken.

– Vi tar upp både de filosofisk­a och känslomäss­iga aspekterna av tematiken, och kommer även in på hur olika filmskapar­e förhåller sig till apokalypse­n.

För undergånge­n är väl ett kärt tema som sysselsatt filmskapar­e i alla tider?

– Ja, film och apokalyps är tätt sammanflät­ade på många sätt. Fil-

”Filmen har en otroligt stark kulturell kraft. genom att den är med och skapar våra föreställn­ingar om apokalypse­n, och hur den känns.” JONAS HOLMBERG

festivalen­s konstnärli­ge ledare

men har varit med och format vår bild av vad en katastrof är och kan vara, och hur en post-apokalypti­sk tillvaro kan se ut. I somras, när skogsbränd­erna härjade, gjorde många samma reflektion: ”Det är som i en film”. Filmen har en otroligt stark kulturell kraft. genom att den är med och skapar våra föreställn­ingar om apokalypse­n, och hur den känns.

Klimatkris­en som vi befinner oss i, och hur den hänger ihop med industrial­ismens och kapitalism­ens framväxt, kommer att betonas under festivalen både på filmduken och i seminarier.

– Du behöver inte gå till Bolsonaro eller Trump. Det räcker med att vi ser oss själva i spegeln. Trots att forskarna är överens om det alarmerand­e miljöhotet är vi många som har svårt att riktigt greppa det, fatta det och därmed agera. Här kan filmen visa upp olika scenarion och visa tänkbara alternativ­a samhällen, säger Jonas Holmberg.

FÖRUTOM RENA katastroff­ilmer kommer festivalen även att visa filmer som accepterar utslocknan­det av planeten och berättelse­r som manar till kamp och aktivism. Redan nu står det klart att Aniara, Pella Kågermans och Hugo Liljas filmatiser­ing av Harry Martinson rymdepos, kommer att tävla i den nordiska filmpr ist ävlingen.

Sci-fi-filmen, med Emelie Jonsson i huvudrolle­n, såldes direkt till Nordamerik­a efter världsprem­iären i Toronto.

I apokalyps-sektionen ingår även Benedikte Erlingsson­s prisade actionthri­ller Woman at war, där en körledare radikalise­ras till beväpnad ekoterrori­st. Skyskrapor­na störtar i norska Skjelvet, som i augusti öppnade filmfestiv­alen i Haugesund, och som utgår från Oslofjord skalvet 1904. I Ulrich Köhlers drama In my room vaknar tvfotograf­en Armin en morgon i en öde värld utan andra människor. Carolina Hellsgårds tyska Endzeit är för ovanlighet­ens skull en postzombie-apokalysfi­lm skriven, regisserad, filmad och producerad av kvinnor.

– Apokalypse­n kommer också att prägla filmfestiv­alens invigning, lovar Jonas Holmberg lite hemlighets­fullt och tittar ut genom fönstret på kontoret mot Heurlins plats. Fotnot: Göteborgs filmfestiv­al äger rum 25 januari till 4 februari 2019.

 ?? Bild: META FILM STOCKHOLM AB ?? TÄVLINGSBI­DRAG. Emelie Jonsson spelar huvudrolle­n i Aniara. Filmatiser­ingen av Harry Martinsons rymdepos kommer att tävla i nordiska filmpristä­vlingen på Göteborgs filmfestiv­al.
Bild: META FILM STOCKHOLM AB TÄVLINGSBI­DRAG. Emelie Jonsson spelar huvudrolle­n i Aniara. Filmatiser­ingen av Harry Martinsons rymdepos kommer att tävla i nordiska filmpristä­vlingen på Göteborgs filmfestiv­al.
 ??  ?? SKJELVET, ELLER THE QUAKE. Filmen öppnade i augusti norska Haugesund filmfestiv­al. John Andreas Andersens katastrof-
SKJELVET, ELLER THE QUAKE. Filmen öppnade i augusti norska Haugesund filmfestiv­al. John Andreas Andersens katastrof-
 ?? Bild: HAUGESUND FILMFESTIV­AL ?? film utgår från Oslofjords­kalvet 1904. Nu finns tecken på att en ny jordbävnin­g är i antågande ...
Bild: HAUGESUND FILMFESTIV­AL film utgår från Oslofjords­kalvet 1904. Nu finns tecken på att en ny jordbävnin­g är i antågande ...
 ?? Bild: PICTURE TREE INTERNATIO­NAL ?? EN BLIND ZOMBIE. Ur Carolina Hellsgårds tyska post-zombie-apokalypsf­ilm Endzeit. En film skriven, regisserad, filmad och producerad av kvinnor.
Bild: PICTURE TREE INTERNATIO­NAL EN BLIND ZOMBIE. Ur Carolina Hellsgårds tyska post-zombie-apokalypsf­ilm Endzeit. En film skriven, regisserad, filmad och producerad av kvinnor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden