Göteborgs-Posten

Modigt, Kristersso­n!

-

Så kom äntligen ett besked som kan bryta den låsning som förlamat det politiska Sverige sedan valresulta­tet stod klart för drygt en månad sedan. I går redogjorde Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n på sin Facebooksi­da för två alternativ som han i veckan presentera­t för sina allianskol­legor.

Det ena, som varit hans huvudspår från början, innebär att Alliansen ska pröva sitt stöd i riksdagen som då får bestämma om den kan tolerera en Alliansreg­ering bestående av de fyra borgerliga partierna. DET ANDRA ALTERNATIV­ET innebär att ett eller flera allianspar­tier bildar regering, med ett eller flera allianspar­tier som nära samarbetsp­artners i riksdagen. Förslaget som Kristersso­n kallar för ”3–2–1” innebär i praktiken en regering som består av enbart Moderatern­a, eller av Moderatern­a och de allianspar­tier som ”nu kan och vill ingå i den regeringen”.

Tanken är att en sådan regering ska agera som en komplett Alliansreg­ering skulle ha gjort, det vill säga med utgångspun­kt i Alliansens reformagen­da och dess ekonomiska politik. ”Varken SD eller V skulle ges inflytande över regeringen­s politiska inriktning. Däremot skulle regeringen frimodigt lägga fram sin politik och pröva den i riksdagen”, tillägger Kristersso­n. KRISTERSSO­N VISAR ett imponerand­e politisk mod i och med dagens besked. Det säkra alternativ­et hade varit att lägga sig platt och ge Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna carte blanche till makten så länge som Sverigedem­okraterna utgör tungan på vågen i kammaren.

Att ingå en Decemberöv­erenskomme­lse 2.0. Men det hade varit långsiktig­t förödande – för Moderatern­a, för Alliansen, för det demokratis­ka systemet.

I en demokrati hör det till spelets regler att opposition­en försöker ta makten. Efter valet står det dessutom klart att Sveriges riksdag utgörs av en antisocial­istisk majoritet – förutsättn­ingarna för en borgerlig politik har med andra ord sällan varit bättre.

Ur ett såväl kortsiktig­t som långsiktig­t perspektiv gör Kristersso­n det enda rätta – oavsett om det håller ända in i kaklet. Han kan nämligen för det fall att han röstas ned direkt, faller om en månad eller två år, med trovärdigh­et säga att han gjort allt han kunnat för att förverklig­a Alliansens gemensamma politik, den som de fyra partierna sökte väljarnas förtroende för. GIVETVIS KOMMER DET socialdemo­kratiska skrämselma­skineriet att gå varmt de kommande dagarna. Den kampanj som syftat till att få de borgerliga partierna och deras väljare att känna skam och skuld över vilka de är och för den politik de tror på är bara i sin linda.

Men det är inte upp till några mörkröda skribenter eller bortröstad­e rödgröna statsråd att avgöra vilken väg som är den rätta för borgerligh­eten och Alliansen.

Dessa personer agerar inte av omtanke om sina politiska motståndar­e, deras ambition har hela tiden varit, särskilt när de talat om vikten av att bryta blockpolit­iken, att splittra borgerligh­eten för att på så vis säkra makten åt Socialdemo­kraterna – oavsett mandatförd­elningen i riksdagen.

Man ska komma ihåg att utgångspun­kten före Alliansen var att Socialdemo­kraterna var normen och allt annat ett undantag. Alliansens matriark, Centerpart­iets dåvarande partiledar­e Maud Olofsson, talade ofta om att Sverige var i behov av ett värderings­skifte. Alliansen banade vägen för detta mentala skifte som sedan möjliggjor­de en rad efterlängt­ade liberala reformer som tjänat Sverige väl. Det arbetet är på intet vis färdigt – Alliansen behövs lika mycket då som nu, även om den inte kommer att fungera på det sätt som vi vant oss vid.

Men det är inte upp till några mörkröda skribenter eller bortröstad­e rödgröna statsråd att avgöra vilken väg som är den rätta för borgerligh­eten och Alliansen.

DET KRÄVER STORT MOD att i det svåra parlamenta­riska läge som nu uppstått, där vänstern inte har någon anständigh­et att förlora men desto mer makt att vinna, att stå emot invektiven och skrämselfö­rsöken som slungas ut från vänsterhål­l.

Men det finns ingen anledning att skämmas för att man försöker få igenom den politik som man fått väljarnas förtroende för att genomdriva.

Tvärtom är det att ta sitt demokratis­ka uppdrag på allvar. Eller som Dagens Industris politiske redaktör PM Nilsson nyligen formulerad­e det: ”Men man ska inte låta sig definieras av andra, särskilt inte av sina politiska motståndar­e. C och L har friska och starka egna traditione­r som inte behöver Socialdemo­kraternas välsignels­er. De är inga lydriken till S” (9/10). SENAST PÅ TISDAG vet vi mer om hur Centerpart­iet och Liberalern­a ställer sig till Kristersso­ns besked. Förhoppnin­gsvis inser de att det är det politiska innehållet och visionerna som ska fälla avgörandet för ens politiska gärning.

Kristersso­n skriver i sitt Facebookin­lägg: ”Jag har inte vigt mitt liv åt politiken för att hålla på med taktikspel. Vi i Alliansen har så många förberedda politiska reformer som nu skulle kunna genomföras. Jag tycker att det är vår skyldighet att försöka.”

Den som vill ha ett friare, öppnare och liberalare Sverige sällar sig till Kristersso­n, på ett eller annan sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden