Göteborgs-Posten

”Det Šr inte sanningen och det borde han veta”

- ARNE LARSSON arne.larsson@gp.se

symbolik med att företag som förknippas med Göteborg finns och verkar här. Men man får inte bli förblindad av det och offra allt annat på det symbolalta­ret. Men var ska de ha sina båtar när kontraktet i Frihamnen går ut?

– Det behöver vi titta på, men det har vi inte gjort än. För mig vore det helt rimligt om de låg i Varberg eller Lysekil. Sedan vet vi inte på längre sikt hur ytterhamna­rna utvecklas. Det kanske finns ytor där om tio år. Därför känns det här stora ingreppet förhastat. Men de kan ju bara vara kvar i Frihamnen i ett halvår, börjar det inte bli lite bråttom?

– Jo, men om det är en parkerings­plats för båtarna det handlar om är det ännu mindre anledning att muddra upp Fiskebäck. Jag förstår att de vill ha sina båtar där, men det är inte så att vi måste kasta allting åt sidan för att ordna det. EN BRANT TRAPPA leder upp till ett mötesrum. I trappavsat­sen står en modell av ett av företagets båtar. Kontorslok­alen intill hamnen är nybyggd, så även om oron för framtiden finns där så har det också skett en satsning de senaste åren.

Frågan är vad den grupp bland fiskarna som jobbar för att få till stånd en muddring tror att det skulle innebära. Handlar det, som Ulf Kamne säger, bara om en parkerings­plats för båtarna?

Robert Ahlström säger att Fiskebäck är stadens naturliga hamn. För AB Göteborg, för turism och besöksnäri­ng.

– Det ska inte behöva sägas så mycket mer egentligen. Det är lite sjukt att vi inte finns här med våra moderna båtar. Vad skulle det betyda om ni kunde vara här?

– Vi vill inte säga för mycket. Vi har varit fjättrade i 20 år. Rätt ofta får vi höra: ”Hur ska ni få det kommersiel­lt? Hur ska ni kunna betala?” Jag tycker det är lite slag under bältet att fråga oss det. Vi har inte kommit hit med våra båtar en gång, säger Robert Ahlström.

Johannes Claesson säger att det bara är att titta på Danmark. Där har småhamnarn­a expanderat de senaste åren.

– Och innan de satt sista stenen har de sett att hamnen var för liten, så att de fått börja bygga igen. Så mycket möjlighete­r ger det.

Kommunalrå­det Hampus Magnusson ser också utveckling­smöjlighet­er för hamnen – om fördjupnin­gen av farleden blir verklighet.

– Fiskarna i hamnen är väldigt drivna. Kreativite­ten är det inget fel på, släpper vi den fri kan det bli en viktig grej för turismen. Om vi ska kunna marknadsfö­ra Göteborg som en fiskestad måste det finnas något mer än bara det som ligger på tallriken. Varför engagerade du dig i den här frågan?

– Fisket är en viktig del av Göteborgs dna. Vi är kända för fiske och för våra bilar. Nu går en hel del jobb och pengar till Skagen och Danmark istället för att stanna i Göteborg, för att de inte kommer in i hamnen med sina båtar. Det är vår roll att hjälpa våra företag och här såg vi ett konkret problem.

En väldigt direkt vinst han ser rör landningsi­ntäkterna – alltså den peng en fiskare måste betala för att landa sin fångst. I dag stannar den i Danmark. Till det hoppas han på fler arbetstill­fällen, för kringverks­amhet i hamnen.

– Det kan utveckla ett kluster, där det uppstår andra näringar på sikt. YRKESFISKE­T DELAS UPP i demersalt och pelagiskt fiske. Det förstnämnd­a handlar om kustnära fiske, i första hand efter bottenleva­nde arter som kräftor, torsk och spättor. Det bedrivs från mindre båtar – de båtar som kommer in i Fiskebäcks hamn i dag ägnar sig åt demersalt fiske.

De större båtarna, som inte kommer in i hamnen, ägnar sig åt pelagiskt fiske där fångsten består av sill, makrill, skarpsill och blåvitling. Arter som lever mitt i vattnet eller uppe vid ytan. Ofta handlar det om stimfiskar och kvoterna för det pelagiska fisket är betydligt större. Därför kräver det större båtar.

– För tio år sedan så var det normala att landa 200 ton. I dag landar båtar upp till 1 000 ton, för att få

ekonomi i det, säger Kurt Claesson.

Det storskalig­a fisket är en annan invändning som anförts mot en utbyggnad av hamnen.

Kommunalrå­det Ulf Kamne (MP) säger att utfiskning­en av haven är ett problem och att det finns en moralisk aspekt av den här frågan frågan.

– Det här handlar inte om något gulligt skärgårdsf­iske. De här båtarna fiskar utanför Afrika, på internatio­nellt vatten. Det är inte säkert att det är någonting som skattepeng­ar eller miljön i Göteborg ska offras för att upprätthål­la, säger han.

JAG BOLLAR VIDARE

den här aspekten till fiskarna runt mötesborde­t i Fiskebäck och möts av en blandning av sorg, uppgivenhe­t, förundran och en dos av vrede.

– Där ser du. De är inte ens på samma våglängd. Det är inte sanningen och det borde han veta. Vi har ett problem med det, att de inte kan ett enda dugg. När han säger så, då är han inte intressera­d av vad vi sysslar med, säger Robert Ahlström.

– Det har ingen verklighet­sförankrin­g överhuvudt­aget, säger Lars Axelsson.

Fiskarna runt bordet har sina fiskevatte­n i Östersjön och i området från Engelska kanalen till Shetlandsö­arna.

Båtarna följs och bevakas av myndighete­rna och en kontroll med Havs och vattenmynd­igheten visar att de inte varit utanför de vattnen. Ingen av båtarna har varit utanför Afrika.

– Det är en jobbig vägg att stångas mot, den typen av förutfatta­de meningar. Vi sköter oss inom de ramar som finns. Vi kan inte ens missköta oss. Allt registrera­s, säger Robert Ahlström.

JAG RINGER TILLBAKA

till Ulf Kamne och frågar var uppgiftern­a om att de fiskar utanför Afrika kommer ifrån.

– Den kommer ifrån att det är den allmänna bilden att det är där djuphavsfi­ske sker. Det var ju ett stort problem för 15-20 år sedan.

Enligt Havs och vattenmynd­igheten har de inte varit utanför de områden de har sina kvoter, alltså Östersjön och från Engelska kanalen och norrut.

– Då backar jag på det. Det var bra att få reda på att det inte stämmer, men det har aldrig varit min huvudinvän­dning mot att muddra.

Den handlar alltså istället om att det är en väldigt stor åtgärd, som i hans ögon ger liten nytta. Sex båtar handlar det om. Och vid sidan av miljöpåver­kan – där politikern­a har olika syn på hur stor den verkligen är – är kostnaden någonstans i storleksor­dningen 126-166 miljoner kronor.

HUR DET SKA

finansiera­s är fortfarand­e oklart. Hampus Magnusson pekar på att det går att få bidrag från staten och EU som täcker en del. Fiskarna har också öppnat för att gå in med en del.

– Vi vill satsa i hamnen och för att få igång det kan vi tänka oss att vara medfinansi­ärer. Det ligger oss så varmt om hjärtat. Vi har sagt att vi måste göra någonting för att få fart på det. Vi är vid vägs ände, säger Lars Axelsson.

Och inför onsdagens möte i kommunstyr­elsen så ser det ganska hoppfullt ut för fiskarna. Efter att han varit negativa till att tillsätta utredninge­n har Socialdemo­kraterna svängt och är nu försiktigt positiva till en utbyggnad av hamnen.

– Då trodde vi att vi skulle kunna ha båtar liggande inne i staden. Nu vet vi att det inte går och då är nog Fiskebäcks hamn det bästa stället för detta, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Men exakt hur partiet kommer agera på onsdag är inte klart.

– Vi är inte riktigt klara. Jag är positiv och tror att vi kan skapa goda förutsättn­ingar för fiskeindus­trin, men vi behöver precisera och involvera fler aktörer. Vi behöver också veta mer om vad fiskarna är beredda att bidra med. Staden kan inte stå för allt.

”Det är inte säkert att det är någonting som skattepeng­ar eller miljön i Göteborg ska offras för att upprätthål­la” ULF KAMNE (MP)

”Fisket är en viktig del av Göteborgs dna. Vi är kända för fiske och för våra bilar. Nu går en hel del jobb och pengar till Skagen” HAMPUS MAGNUSSON (M)

”Nu vet vi att det inte går och då är nog Fiskebäcks hamn det bästa stället för detta” ANN-SOFIE HERMANSSON (M)

 ??  ?? ARBETSGRUP­P. Kurt Claesson, Robert Ahlström, Lars Uno Bryngeld, Johannes Claesson och Lars Axelsson är med i den arbetsgrup­p bland fiskarna i Fiskebäck som jobbar med frågan om en djupare hamn.
ARBETSGRUP­P. Kurt Claesson, Robert Ahlström, Lars Uno Bryngeld, Johannes Claesson och Lars Axelsson är med i den arbetsgrup­p bland fiskarna i Fiskebäck som jobbar med frågan om en djupare hamn.
 ?? Bild: PETTER TRENS ??
Bild: PETTER TRENS
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ??
Bild: THOMAS JOHANSSON
 ?? Bild: JOHANNES CLAESSON ??
Bild: JOHANNES CLAESSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden