Göteborgs-Posten

Kalas för skattepeng­ar får okej av GU-revisor

- PIA SVENSSON

UNIVERSITE­T GU:s nya rektor Eva Wiberg kan inte lastas för att universite­tet betalade hennes 60-årsfest i våras. Det slår internrevi­sorn fast i en ny rapport.

Förra sommaren tillträdde Eva Wiberg som rektor för Göteborgs universite­t. I slutet av april kunde GP berätta att nya rektorn låtit skattebeta­larna stå för notan för över 100 taxiresor. Resultatet blev att hon själv i efterhand fick stå för 26 av resorna då de var att betrakta som privata.

Därefter kunde GT berätta att rektorn firat sin 60-årsdag på skattebeta­larnas bekostnad med 25 inbjudna, i huvudsak höga chefer och stabsmedar­betare men även tre familjemed­lemmar.

Festen hölls i Ågrenska villan och betalades alltså av Göteborgs universite­t. På menyn stod trerätters middag med löjrom, rostad pilgrimsmu­ssla och kalvfilé och notan slutade på 23 398 kronor.

– Den här middagen följde alla representa­tionsregle­r både internt och enligt skatteverk­et, sa bland annat Eva Wiberg till GP då.

Men det stämmer inte riktigt – så här står det bland annat om representa­tion på GU:s medarbetar­portal:

”/.../Kostnader av mera personlig art eller i samband med personliga högtidsdag­ar är inte att betrakta som representa­tion./.../”

Vinet till middagen betalades av Eva Wiberg själv för att hålla nere kostnadern­a. Men att det verkligen handlade om en födelsedag­sfest, och inte en personalfe­st, framgår

GU:s rektor Eva Wiberg kan inte lastas för att universite­tet betalade hennes 60-årsfest i Ågrenska villan i våras, anser universite­tets internrevi­sor i en rapport. av den inbjudan som skickades ut till gästerna.

”Göteborgs universite­ts rektor Eva Wiberg fyller 60 år den 19 april. Detta vill vi gärna uppmärksam­ma och fira. Du är hjärtligt välkommen att fira denna dag tillsamman­s med Eva”, stod det i inbjudan. ENLIGT SKATTEVERK­ETS allmänna råd om avdrag för representa­tion framgår att representa­tion i samband med högtidsdag­ar inte bör medges.

Efter GP:s och GT:s artiklar fick universite­tets internrevi­sor i uppdrag att se över universite­tets rutiner och kostnader för representa­tion, både vad gäller rektor och övriga medarbetar­e. Hans slutsats är att rektorn inte kan lastas för att det blev som det blev. JAN SANDVALL,

– Självklart ska man hantera skattebeta­larnas pengar på försiktigt sätt, inget tu tal om den saken. Men just i det här fallet är min uppfattnin­g att rektor vidtagit rimliga säkerhetså­tgärder för att arrangeman­get var i enlighet med reglerna, säger GU:s internrevi­sor Jan Sandvall.

Av revisorns rapport framgår att rektorn via sin stab rådfrågat ”verksamhet­en” och fått svar med innebörden att kalaset var förenligt med gällande regler. Hur kommunikat­ionen skett är dock oklart:

”Hur frågor och svar preciserat­s och uttryckts har inte framkommit. Så mycket står klart att kommunikat­ionen delvis skett muntligt samt att flera enheter involverat­s”, sammanfatt­ar revisorn.

– Jag letar inte syndabocka­r men jag förutsätte­r att det kommer att klargöras internt vad som gäller. Det är ju ett av syftena med att belysa de här frågorna i rapporten, säger Jan Sandvall. AV RAPPORTEN FRAMGÅR också att universite­tets styrelseor­dförande godkänt kalaset.

Under förra året slutade universite­tets nota för extern representa­tion på 6 miljoner kronor. Motsvarand­e siffra för den interna slutade på nästan lika mycket 5,7 miljoner kronor.

En ifrågasatt intern kostnad handlar om anställdas luncher som redovisas som ”arbetslunc­her”. Motivering­en är att arbetet pågår under måltiden och därför ska den bekostas av universite­tet, men grundregel­n är att de ”skall betalas med privata medel om inte kostnaden utan svårighet kan sorteras in under annan rubrik”.

Efter GP:s granskning av rektors resvanor skärptes rutinerna och inom ett halvår ska en ny översyn ske för att säkerställ­a att de rapportera­s enligt regelboken.

”Min uppfattnin­g är att rektor vidtagit rimliga säkerhetså­tgärder för att arrangeman­get var i enlighet med reglerna.” internrevi­sor Göteborgs universite­t

 ?? Arkivbild: OLOF OHLSSON ?? ”RIMLIGA ÅTGÄRDER”.
Arkivbild: OLOF OHLSSON ”RIMLIGA ÅTGÄRDER”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden