Göteborgs-Posten

Socialtjän­sten tog fel barn

-

OMSORG När Socialtjän­sten skulle omhänderta två barn ska de ha fått med sig fel barn. Från fel familj. Nu utreds händelsen av Orust kommun. – Ett av barnen som man gjorde insatsen mot var inte det barnet som var avsett, säger Eva Haglund, verksamhet­schef för individ- och familjeoms­org.

Det var i slutet av augusti som socialtjän­sten och polisen skulle verkställa ett tvångsomhä­ndertagand­e av två barn i en familj bosatt i Orust kommun.

Men i samband med händelsen omhänderto­gs fel barn, vilket P4 Göteborg avslöjade. – DE OMHÄNDERTO­G två barn, varav det ena inte skulle omhänderta­s, men misstaget upptäcktes ganska snabbt, säger Eva Haglund, verksamhet­schef för individ- och familjeoms­org i Orust kommun.

Enligt Eva Haglund ska misstaget ha upptäckts efter barnet omhänderta­gits, men i ”nära anslutning till platsen”.

– Vad som går att säga är att vi aldrig tog med oss barnet, säger hon. Men ni ska ha tvångsomhä­ndertagit barnet?

– Det upptäcks i anslutning, under tiden som personerna är på plats och barnfamilj­en har fått krisstöd ganska fort. EFTER ATT MISSTAGET upptäcktes ska både socialsekr­eterare och polisen varit hemma hos familjen och bett om ursäkt.

Enligt P4 Göteborg handlar det om en nioåring som blev förväxlad med en tvååring.

Händelsen utreds nu av kommunen och i en rapport framgår att det ska ha varit den drabbade familjens grannars barn som var föremål för ett tvångsomhä­ndertagand­e.

– Jag kan inte bekräfta att det var så eftersom utredninge­n fortfarand­e pågår, säger Eva Haglund som understryk­er att syftet med utredninge­n är att reda ut vad som egentligen har skett. I RAPPORTEN FRAMGÅR också att en av föräldrarn­a ska ha ”fått sitta upp långt in på natten med sin son som varit uppriven och ledsen” till följd av händelsen.

Eva Haglund berättar att när utredninge­n är klar kommer kommunen att anmäla sig själv enligt lex Sarah till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo).

– Det finns inte så mycket mer att säga, både för familjen och inblandad personal. Det är klart att vi behöver utreda det här skyndsamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden