Göteborgs-Posten

Fyndpriser på whisky

- CARL CATO

DRYCK En flaska whisky som kostar några tusenlappa­r på Systembola­gets sajt kan vara värd tiotusenta­ls kronor bland samlare. 48 lyckliga köpare kunde på torsdagen klicka hem var sin flaska skotsk whisky till fyndpris.

Svenska Systembola­get är en av världens största inköpare av rusdrycker. Företaget kan pressa priserna hos leverantör­er, men styrs av hårda regler när de sätter pris mot kund. Det kan ge upphov till märkliga, och för kunden extremt gynnsamma, priser på sällsynta drycker.

I torsdags kunde 48 köpare klicka hem var sin flaska av en limiterad skotsk whisky till ett pris som på många håll i världen skulle ge whiskyfant­aster skälvan. FÖR ATT ALLA intressera­de svenskar skulle få chansen såldes whiskyn på nätet. Flaskorna kostade 2 895 kronor via Systembola­gets sajt, men på den nätbaserad­e handelplat­sen Whiskybase uppskattas marknadsvä­rdet till drygt 4 000 brittiska pund, drygt 45 000 svenska kronor.

– Vi har en transparen­t prissättni­ng och när det gäller starksprit så har vi ett fast påslag på 17,5 procent,

”Tillgång och efterfråga­n styr. Vi tar en mycket mindre andel av priset än många andra aktörer helt enkelt.”

LENNART AGÉN, plus fem kronor per flaska. Det är Systembola­gets marginal och sen tillkommer alkoholska­tt naturligtv­is. Det är samma påslag oavsett om det gäller en flaska renat eller en exklusiv flaska whisky, säger Lennart Agén, presschef på Systembola­get.

De limiterade whiskyflas­korna är sällsynta, efterfråga­n stor och på andra håll i världen har säljare möjlighete­n att sätta helt andra priser.

Systembola­get

– DÅ STYR TILLGÅNG och efterfråga­n, vi tar en mycket mindre andel av priset än många andra aktörer helt enkelt. Är man finsmakare så är det här ett exempel på fördelarna med Systembola­get, säger Lennart Agén.

Han hoppas att de som köpt de rara dropparna också tänker ta chansen att smaka på whiskyn.

– Vi vill att de som köper flaskorna också ska kunna njuta av dem och inte sälja dem vidare. Det är också därför vi begränsar försäljnin­gen till en flaska per köpare.

 ??  ?? DYRA DROPPAR.
DYRA DROPPAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden