Göteborgs-Posten

Alliansen har inte enats i regeringsf­rågan

- LARS LARSSON PETER WALLBERG

POLITIK Moderatled­aren Ulf Kristersso­n är, enligt SVT, beredd att bilda en borgerlig regering även utan Centern och Liberalern­a. Centern står fast vid att en Alliansreg­ering måste samarbeta över blockgräns­en.

Moderatern­a höll i går en extrainkal­lad riksdagsgr­upp för att diskutera regeringsf­rågan. Kristersso­n var fåordig när han passerade journalist­erna på väg in på mötet.

– Vi ska diskutera läget, sade han och tillade att det fanns många frågor att prata om. EFTERÅT VALDE KRISTERSSO­N att undvika journalist­erna helt och lämnade möteslokal­en en annan väg utan att säga något.

På tisdag måste Kristersso­n ge besked till riksdagens talman om hur det har gått i försöken att bilda en ny regering.

Enligt SVT Nyheter har moderatled­aren i veckan presentera­t en alternativ plan för Alliansen. Han vill bilda en Alliansreg­ering trots att det i dagsläget skulle kräva Sverigedem­okraternas aktiva eller passiva stöd. OM DET FINNS Allianspar­tier som inte vill sitta i en sådan regering, så erbjuds de ett samarbete i riksdagen, rapportera­r SVT. De erbjuds också att gå in i en regering vid ett senare tillfälle.

– Vi vill ha så mycket allians som det bara går, säger en källa till SVT.

Enligt SVT så står det i ett dokument som Kristersso­n presentera­t för Alliansen att hans regering inte kommer att förhandla eller samarbeta med Sverigedem­okraterna.

Centern och Liberalern­a har krävt samarbete över blockgräns­en för att sätta sig i en Alliansreg­ering. De har gjort klart att de inte kommer att ingå i en regering som är beroende av stöd från SD.

Men Moderatled­arens besked till riksdagens talman i tisdags var att dörren till samarbete med Socialdemo­kraterna är stängd. Centerleda­ren Annie Lööf var då kritisk och menade att Kristersso­n gett upp för tidigt. CENTERN HÖLL i torsdags ett möte med partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen för att diskutera regeringsf­rågan. Även efter det mötet står partiet fast vid sin linje att en Alliansreg­ering måste ha blockövers­kridande samarbete med S och kanske även MP.

Även Liberalern­a uppges stå fast vid sin linje.

Enligt SVT Nyheter ska Alliansled­arna träffas på nytt på måndag. Centern och Liberalern­a har då haft helgen på sig att överväga sina svar på Kristersso­ns nya plan.

Det mötet avgör vad moderatled­aren ska lämna för besked i regeringsf­rågan till riksdagens talman på tisdag.

För att Kristersso­n ska kunna bilda en regering med till exempel Moderatern­a och Kristdemok­raterna så får inte C rösta nej till honom i den obligatori­ska statsminis­teromröstn­ingen i riksdagen.

För det skulle innebära att S, V, MP och C tillsamman­s bilda en absolut majoritet med 175 röster mot Kristersso­n.

 ?? Arkivbild: ANDERS WIKLUND ?? JOBBAR VIDARE. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n.
Arkivbild: ANDERS WIKLUND JOBBAR VIDARE. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden