Göteborgs-Posten

Möjlighete­rna på väg att försvinna för Kristersso­n

Ulf Kristersso­ns försök att bilda regering har gått in ett skarpt läge. Om de andra Allianspar­tierna inte vill vara med kan han tänka sig att bilda en ren moderatreg­ering. Men risken finns att han tvingas gå till talmannen och erkänna att han misslyckat­s

-

med att regeringen måste ha stöd över blockgräns­en, för att inte behöva luta sig mot Sverigedem­okraterna. vid ett senare tillfälle. Moderatern­a hoppas att den konstrukti­onen ska ge C och L chansen att hålla en viss distans till regeringen – och dess beroende av Sverigedem­okraterna – men ändå inte spräcka Alliansen.

Hur ser då Ulf Kristersso­ns chanser att lyckas ut?

Det troliga är att både Centern och Liberalern­a tackar nej till att sitta i en Alliansreg­ering som är beroende av Sverigedem­okraternas stöd, precis som de gjort under hela valrörelse­n. JAN BJÖRKLUND HAR inte bara argumenter­at för att SD är Liberalern­as motpol i allt, han har också lovat sina barn att aldrig medverka till att ge Sverigedem­okraterna inflytande. Han skulle kort sagt offra all sin trovärdigh­et både som politiker och pappa om han plötsligt svängde.

Även Annie Lööf har en grundmurad motvilja mot Sverigedem­okraternas politik och människosy­n och hon har också kritiserat Ulf Kristersso­n för att han inte tillräckli­gt väl försökt övertyga Stefan Löfven om att han bör ge en Alliansreg­ering sitt stöd. Så att hon plötsligt skulle offra allt för att göra Moderatled­aren till lags verkar högst osannolikt.

Och andrahands­alternativ­et? På ett sätt känns det ännu mindre rimligt att tänka sig att Centerpart­iet och Liberalern­a skulle tilltalas av det. Även detta skulle ju innebära att de medverkar till att ge Sverigedem­okraterna inflytande – samtidigt som de själva tackar nej till detsamma. Det skulle sannerlige­n bli en utmaning att förklara för väljarna på vilket sätt det är bättre.

Är centerpart­ister och liberaler beredda att rösta nej till Ulf Kristersso­n som statsminis­ter om han bestämmer sig för att prova stödet för en M+KD-regering i kammaren? Det kan man inte vara säker på. Men frågan är om det kommer så långt.

är centerpart­ister och liberaler beredda att rösta nej till Ulf Kristersso­n som statsminis­ter om han bestämmer sig för att prova stödet för en M+KD-regering i kammaren? Det kan man inte vara säker på.

Men frågan är om det kommer så långt. Om Centern och Liberalern­a avvisar Kristersso­ns tankar om hur en Moderatled­d regering ska se ut väljer han kanske i stället att ge talmannen beskedet att sonderinge­n misslyckat­s.

Frågan skulle då gå över till Stefan Löfven. Att han skulle lyckas bättre i sina sonderinga­r är långt ifrån säkert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden