Göteborgs-Posten

Över 100 barn utan skolplats i Göteborg

-

SKOLA En och en halv månad efter terminssta­rt saknar ett hundratal barn skolplats i Göteborg. – Det låter mycket med hundra, men när det var uppdelat i tio stadsdelar var det i snitt tio per stadsdel, säger Ritva Ailomaa från grundskole­förvaltnin­gen till Vårt Göteborg.

I början av terminen rapportera­de GP om att 200 elever stod utan skolplacer­ing. När närmare halva hösttermin­en nu har gått är det fortfarand­e över 100 barn som inte går i skolan. Något som kommunens nyhetstidn­ing Vårt Göteborg har skrivit om.

Ritva Ailomaa, som är enhetschef för myndighets­utövning på grundskole­förvaltnin­g, poängterar att det inte är samma elever som väntar på en skolplacer­ing nu, som också väntade i början av terminen.

– Vi har placerat mer än tusen elever under den här perioden. Men det kommer hela tiden nya ansökninga­r. Det låter mycket med 100, men när det var uppdelat i tio stadsdelar var det i snitt tio per stadsdel. Då syntes det inte på samma sätt, säger hon.

”I en så stor stad som Göteborg med ständig inflyttnin­g och utflyttnin­g är det svårt att ha framförhål­lning.”

ANTALET BERÖRDA elever har varierat sedan skolstarte­n. I slutet av augusti sa Peter Callsen, som är avdelnings­chef för myndighets­avdelninge­n på grundskole­förvaltnin­gen, att det då handlade om 40 elever och att det är så det kommer att se ut framöver. Är det 40 eller 100 som är det normala?

– Det varierar hela tiden utifrån hur många ansökninga­r KARIN PLEIJEL (MP,

ordförande i grundskole­nämnden

vi får. Ena dagen är det färre, andra dagen är det fler, säger Ritva Ailomaa.

Hon berättar att det kommer in mellan tio och 15 ansökninga­r varje dag.

– Så pass stor inflyttnin­g är det ändå i staden. Det är folk som flyttar ut och flyttar in och behöver skolplatse­r.

Det finns namn på listan som har väntat lång tid på en skolplacer­ing. Men Ritva Ailomaa säger att det då beror på specifika orsaker.

– Det kan handla om att vi inte fått tag på familjen, att de har flyttat utan att ändra folkbokför­ingsadress eller att de har tagit en plats på en friskola och inte lämnat besked. Men innan vi får besked i våra administra­tiva system står de kvar på listorna. KARIN PLEIJEL (MP), som är ordförande i Grundskole­nämnden, känner inte till det exakta antalet elever som berörs.

– Men jag tycker att ett hundratal låter mycket. Jag har hört att det finns ett flöde om tio till 15 ansökninga­r per dag. Men vi ska ha nämndmöte nästnästa vecka. Då kommer jag att få en uppdaterad bild.

Även hon beskriver situatione­n som ett normaltill­stånd.

– I en så stor stad som Göteborg med ständig inflyttnin­g och utflyttnin­g är det svårt att ha framförhål­lning. Men inför nästa hösttermin kommer vi att rigga en struktur med mer enhetlig informatio­n än innan. Vi behöver också informera på olika språk för att försäkra oss om att nå fram, säger Karin Pleijel. Vet du mer? Är du drabbad? Hör gärna av dig till GP:s reporter: stefan.bjarnefors@gp.se – 0721–91 09 34

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden