Göteborgs-Posten

Rånarna stoppades – av en punktering

- PETER LINNÉ

BROTT Det väpnade rånet gav datorkompo­nenter för 100 000 kronor. På golvet i butiken låg livrädda säljare och kunder utspridda. Gärningsmä­nnens flykt stoppades dock av en krock och en punktering.

Nu åtalas tre unga män för kuppen, varav den utpekade ledaren erkänner brottet.

Trion som nu ställs inför rätta består av en 22-åring, som förekommer i belastning­sregistret, samt två hittills ostraffade 19-åringar.

Det var en söndag i mitten av sommaren som tre beväpnade och maskerade individer klev in i en elektronik­affär på Hisingen. De hotade personal och kunder med pistol.

– Det här handlar om ett fult brott som skapat stor rädsla, summerade kammaråkla­gare Stina Lundqvist i samband med första häktningsf­örhandling­en. Händelsefö­rloppet filmades av övervaknin­gskameror. OFFREN TVINGADES ligga på mage med händerna bakom nacken, alltmedan förövarna roffade åt sig grafikkort för över 100 000 kronor.

– Det kändes som att de skulle kunna skjuta mig om jag inte löd dem. Jag tänkte att om jag gör någon liten hastig rörelse så slutar det illa, säger en av de anställda i förundersö­kningen.

En man som befann sig på platsen för att köpa en dator, tillsamman­s med sin minderårig­e son, berättar:

– Det var overkligt, läskigt, obehagligt. Blev du rädd? undrar förhörsled­aren.

– Ja. Misstänkte du att det var en äkta pistol?

– Jag trodde att det kanske var någon plastleksa­k, men jag vågade inte chansa. De kan ju se väldigt verkliga ut. Även om det är en luftpistol eller kolsyrepis­tol så ser den likadan ut som en skarpladda­d.

Rånartrion drog iväg i en hyrbil, som kort därefter påträffade­s. Den hade då kolliderat med ett annat fordon. I kupén låg rånarluvor­na och de föremål som stulits.

En stund senare greps två av de tre misstänkta vid en busshållpl­ats i Hisings Backa.

Den äldste av männen försökte under häktningst­iden övertala en av de yngre att ensam ta på sig ansvaret. Han skrev lappar som lämnades på rastgården där det stod: ”Erkänn att du tvingat oss, ger dig 250 k per år. Bättre än att alla sitter”. NÄR DETTA INTE fungerade medgav 22-åringen att han deltagit i brottet och påstod att han plockades upp av okända personer.

– Jag kan tyvärr inte säga av vem. Ni vet ju hur det är. Man kan få problem. Var det planerat att råna just det här stället? frågar polisen.

– Jag tror det, någorlunda. Dom sa ”följ med”. Jag gillar inte sånt. Dom sa att det tog en minut. Dom hade inga detaljer. Ingen fick bli skadad. Dom sa bara ”gå in och ut”.

De två 19-åringarna nekar till alla anklagelse­r. Om ni vill promenera till auktionen så ordnar vi hemtranspo­rt av era köpta varor

 ?? Bild: POLISEN ?? HOTADE. Tre unga män pekas ut för rånet.
Bild: POLISEN HOTADE. Tre unga män pekas ut för rånet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden