Göteborgs-Posten

Alliansen bygger bro – samarbetar med V

- LISA HENRICSON

TJÖRN Alliansen på Tjörn hoppas kunna sitta kvar vid makten med hjälp av fortsatt samarbete med MP och har även kommit överens med V om ett valteknisk­t samarbete. Men frågan om hur de splittrade Moderatern­a kommer att agera återstår. Alliansen får tillsamman­s med Miljöparti­et 21 av 41 mandat i kommunfull­mäktige, om hela Moderatgru­ppen är med. Kommer de överens bildar de i majoritet. Alliansen har dessutom ingått ett valteknisk­t samarbete med Vänsterpar­tiet, som Lokaltidni­ngen STO skrev om först. Syftet är att få ytterligar­e platser i nämnder och styrelser, säger Martin Johansen (L) kommunstyr­elsens ordförande.

– Det här vinner både vi och Vänsterpar­tiet på. Kommunalpo­litik handlar mycket om praktiska frågor och jag är övertygad om att vi kan prata med Vänsterpar­tiet precis som alla andra partier. MARTIN JOHANSEN understryk­er att det enbart handlar om valteknisk samverkan och inte ett djupare politiskt samarbete.

Att Vänsterpar­tiet, som fick två mandat i valet, väljer samverkan med Alliansen beror främst på att samarbete med Socialdemo­kraterna är uteslutet, enligt V-politikern Erling Alsin som deltagit i förhandlin­garna.

– Antingen går vi med S eller majoritete­n. Vi är ett litet parti och utan något valteknisk­t samarbete skulle vi inte få några platser i nämnderna, säger han.

Bakgrunden till den frostiga relationen med Socialdemo­kraterna är en tidigare konflikt, som ledde till att flera ledamöter valde att lämna partiet inför valet. Några av dem, bland andra Erling Alsin, anslöt sig i stället till Vänsterpar­tiet. SENARE I HÖST väntar förhandlin­gar kring de olika posterna. Enligt Erling Alsin har V inte ställt några specifika krav, men målet är att få platser i barn- och utbildning­snämnden och socialnämn­den.

Ambitionen är att ett beslut om det politiska styret ska kunna Alliansen på Tjörn hoppas på att kunna styra kommunen även den kommande mandatperi­oden. Förhandlin­gar pågår fortfarand­e med Miljöparti­et och förhoppnin­gen är att de ska vara klara på torsdag. klubbas på kommunfull­mäktige på torsdag. Det är dock fortfarand­e osäkert om Alliansen kan räkna med Moderatern­as totalt åtta mandat. För även inom M har det funnits en djup splittring som resulterad­e i att partiet hade två listor till fullmäktig­e, varav den så kallade majoritets­listan fick tre mandat och minoritets­listan tog hem fem mandat.

– Jag tror inte att vi kommer överens tyvärr. Vi vill samarbeta med Alliansen men de från majoritets­listan har inte deltagit i förhandlin­garna och vi får inga svar från dem. Men jag hoppas att vi ändå får ordning på den här soppan, säger Lars Carlsson, förstanamn på minoritets­listan.

GP har sökt Björn Möller, som toppar majoritets­listan, utan resultat. Nummer två på listan är Filip Gollungber­g.

– Vi kommer inte att kunna driva politiken vår lista gick till val på. Själv kommer jag att lämna alla mina politiska uppdrag vid årsskiftet och ska i stället studera. Men jag vet inte hur de andra kommer att agera.

 ?? Bild: ANDERS HOFGREN ?? OKLART LÄGE.
Bild: ANDERS HOFGREN OKLART LÄGE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden