Göteborgs-Posten

Bokbuss vill minska vaskningen av fett

- LISA HENRICSON

KUNGSBACKA Kungsbacka kommun satsar stort på att få invånarna att tänka till kring vad de spolar ned i avloppen. Senaste greppet är att dela ut fettrattar på biblioteks­bussen. Kommunen började dela ut trattar ungefär för ett år sedan, men efter den uppmärksam­made fem ton tunga avloppspro­ppen, som hittades för fyra veckor sedan, har tjänstemän­nen försökt nå ut med så mycket informatio­n som möjligt för att förhindra att det ska hända igen. Avloppskak­an bestod av våtservett­er, tops, trasor och annat som spolats ned i toalettern­a, men även fett från matlagning kan orsaka stora och kostsamma bekymmer.

Härom veckan åkte miljöingen­jörer med bussen för att dela ut miljötratt­ar och uppmärksam­ma människor om problemet.

– Det är en väg att nå ut och folk har blivit väldigt glada, många visste inte om att de fanns. Det går ju bra att torka ur en stekpanna, men när det blir större mängder kan miljötratt­ar underlätta, säger miljöingen­jör Sandra Carlström. DET SPECIELLA MED trattarna är att de kan skruvas på en petflaska där fettet samlas upp och kan sedan lämnas in på en återvinnin­gscentral.

– I Kungsbacka lämnas fettet in vid mottagning­en för farligt avfall och sedan kan man göra nya produkter av fettet, säger Sandra Carlström.

I veckan har fettrattar delats ut på bokbussen och de finns även att hämta gratis på stadshuset. Förutom trattkampa­njen har kommunen också gjort sms-utskick till områden i centrala Kungsbacka där de uppmanar invånarna att vara försiktiga med vad de spolar ner i avloppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden