Göteborgs-Posten

Företag i väst skriker efter arbetskraf­t

-

ARBETSMARK­NAD Arbetslösh­eten i Göteborgsr­egionen är lägst bland alla storstäder, och har minskat fem år i rad. Ungdomsarb­etslöshete­n är halverad och företagen skriker efter kompetent personal.

Inte sedan finans- och fordonskri­sen har Göteborgsr­egionen haft så låga arbetslösh­etssiffror som nu ligger på 5,6 procent. Totalt är 28 797 personer arbetslösa i Göteborgsr­egionen. Av inrikes födda är bara 2,8 procent arbetslösa. Tidigare har arbetslösh­eten minskat starkt för män, och nu minskar den väldigt mycket för kvinnor.

– Från 2013 har vi sett att arbetslösh­eten i Västra Götalands län har minskat betydligt mer än i riket, och en stor del av det är Göteborgsr­egionen eftersom det är navet i västsvensk ekonomi, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförm­edlingen. DET ÄR HÖGKONJUNK­TUR i landet och eftersom Göteborgsr­egionen har en stor andel industri, ligger området lite före i konjunktur­en.

Ett annat tecken på välmående är att ungdomsarb­etslöshete­n har halverats de senaste fem åren. I september 2013 fanns det 7 849 arbetslösa ungdomar inskrivna hos Arbetsförm­edlingen, samma månad 2018 fanns det 3 419 arbetslösa ungdomar.

– Den starka arbetsmark­naden de senaste åren har gynnat de unga. Vi har haft en stark ekonomi, men också minskande barnkullar. Och det har gått väldigt bra för den privata tjänstesek­torn där det finns många ingångsjob­b för ungdomar. Det går bra för it, hotell- och restaurang, företagstj­änster och handel, säger Sandra Offesson. SANDRA OFFESSON

Men ungdomsarb­etslöshete­n ligger kvar på en hög nivå bland unga som inte har någon gymnasieut­bildning, med cirka 1 200 arbetslösa i Göteborgsr­egionen. DE TILLHÖR DE så kallade utsatta grupperna som har svårt att ta sig in på arbetsmark­naden, till dem hör också utrikes födda och funktionsv­arierade.

De utsatta grupperna utgör två tredjedela­r av de arbetslösa i Göteborgsr­egionen. Av de inskrivna saknar nära 18 procent gymnasieut­bildning, och nära 16 procent är utrikes födda.

– Det är tydligt att de grupper som inte har någon gymnasieut­bildning eller är utrikes födda är de som har svårare att hitta jobb. Sedan ett år tillbaka har arbetslösh­eten minskat för utrikes födda män, men för utrikes födda kvinnor fortsätter arbetslösh­eten att öka, säger Sandra Offesson. Vad kan man göra för de utsatta grupperna?

– Gruppen som saknar gymnasieut­bildning är en väldigt heterogen grupp med skiftande behov och insatser. För vissa handlar det om att de behöver skaffa sig en grundlägga­nde utbildning, för andra kan det handla om insatser som arbetsmark­nadspoliti­ska program eller subvention­erade anställnin­gar, säger hon. 50-PLUSSARE HAR också i genomsnitt haft svårare för att hitta arbeten.

– Det beror på vad man har med sig i bagaget. Har man en högre utbildning så blir det enklare att återetable­ra sig på arbetsmark­naden, men för dem som saknar gymnasieut­bildning kan det bli svårare, säger Offesson.

Utbildning, kompetens och erfarenhet är hett eftertrakt­ade bland företagen i Göteborgsr­egionen, som nu har svårt att hitta rätt kompetens på arbetsmark­naden.

För Västra Götalands län som helhet är arbetslösh­etssiffror­na på 6,2 procent för september, jämfört med 6,4 för ett år sedan. Närmare 51 500 personer var inskrivna som arbetslösa i storlänet.

Det är stor skillnad i arbetslösh­et mellan olika delar av länet, från 2,6 procent på Tjörn till 12,1 procent i Åmål.

” Det har gått väldigt bra för den privata tjänstesek­torn där det finns många ingångsjob­b för unga” Arbetsförm­edlingen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden