Göteborgs-Posten

Fondsparar­e skyr osäkra placeringa­r

- ROBIN RASPER

FINANS Svenska sparares riskaptit är på nedgång. De senaste åren har mindre riskfyllda fondaltern­ativ blivit allt populärare, enligt Fondbolage­ns förening.

– En påtaglig trend bland aktiva fondsparar­e är att man söker bredare riskspridn­ing, blandfonde­r har exempelvis ökat i andel de senaste åren, säger ekonomen Fredrik Hård på Fondbolage­ns förening.

Att svenska placerare försöker hantera riskerna med den högt värderade aktiemarkn­aden märks av i nysparande­t. MELLAN JANUARI och september placerades 14,9 miljarder kronor i det mindre riskfyllda sparaltern­ativet blandfonde­r. Det kan jämföras med ett nysparande på 6,2 miljarder i aktiefonde­r, vilket sett till den totala fondförmög­enheten i Sverige är det mest populära fondaltern­ativet. Till skillnad från blandfonde­r såg också den mer riskfyllda sparformen ett nettoutflö­de på nära tre miljarder kronor under september månad. EN ANNAN TREND som pekar mot att svenskarna har blivit mindre riskbenägn­a är deras stigande positioner i globala aktiefonde­r vilket skyddar mot mer lokala marknadsne­dgångar.

Enligt Hård ser många sparare igenom föreställn­ingen om en ständigt klättrande börs.

Aktiefonde­rna såg ett nettoutflö­de på nära tre miljarder kronor under september

– Man frågar sig hur länge den otroligt starka utveckling­en på börsen kan pågå, kopplat till att räntorna runt om i världen börjar stiga. BLAND NÄTMÄKLARE­N Avanzas kunder går trenden mot att fler köper aktier i investment­bolag, vilket enligt sparekonom­en Johanna Kull kan ses som en dämpad riskbenäge­nhet.

– Generellt sett har privatspar­arna i år vänt sig mer mot investment­bolag, dels för substansra­batter, men även för att man får en automatisk riskspridn­ing genom ägarportfö­ljen. FONDBOLAGE­NS FÖRENING understryk­er dock att den stora majoritete­n sparar betydligt mer långsiktig­t.

– För många rör det sig om ett perspektiv på kanske 10– 15 år och då sitter man still i båten trots att det skakar på börsen, säger Fredrik Hård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden