Göteborgs-Posten

Så håller Solberg ihop norsk höger

Samarbete med Fremskritt­spartiet var en given utgångspun­kt för Erna Solberg när hon skulle bilda regering. Det säger den norska statsminis­tern till GP. Men nu står hon inför en kris. Kristdemok­raterna gör en vänstersvä­ng och kan byta block.

-

NORGE:

Efter valet till Stortinget 2013 bildade Høyres partiledar­e Erna Solberg en minoritets­regering tillsamman­s med Fremskritt­spartiet, med stöd av Kristelig Folkeparti och Venstre. Det var första gången som det högerpopul­istiska partiet kom i regeringss­tällning.

I valrörelse­n förra året väckte partiets integratio­nsminister Sylvi Listhaug rabalder när hon besökte Stockholms­förorten Rinkeby, som hon beskrev som ett varnande exempel. Høyres samverkan med det i invandrarf­rågan starkt profilerad­e partiet har dock fortsatt, nu även med liberala Venstre i regeringen.

Och i måndags presentera­de Fremskritt­spartiets ledare Siv Jensen, som finansmini­ster, regeringen­s budgetförs­lag, bland annat med en ökning av biståndet och mottagande­t av kvotflykti­ngar. Det tolkades som en utsträckt hand mot Kristelig Folkeparti.

Efter en budgetdeba­tt i Stor- tinget träffar GP Erna Solberg. Med anledning av att den svenske moderatled­aren Ulf Kristersso­n försöker bilda en minoritets­regering, men ingen vill förhandla med Sverigedem­okraterna, riksdagens tredje största parti, är frågan om det var självklart för henne att vända sig till omstridda Fremskritt­spartiet:

– Ja, vi hade sedan långt tid varit klara och tydliga med att vi utgick från de fyra partierna som fick en majoritet i Stortinget. Det är skillnad på Sverigedem­okraterna och Fremskritt­spartiet, det är en annan typ av parti.

Men Norge är inte heller Sverige, menar hon. Blockpolit­iken har alltid varit starkare i Sverige.

– Det här är norsk politisk kontext och den kan inte överföras till ett annat land, säger statsminis­tern. ANN KATHRINE SKJØRSHAMM­ER är brottmålsa­dvokat med lång politisk erfarenhet i Kristelig Folkeparti, systerpart­i till svenska Kristdemok­raterna. Sedan två år leder hon partiets kvinnoförb­und.

– Jag har inga problem med Fremskritt­spartiet, säger hon. Det är ett demokratis­kt parti som har stort stöd bland människor som har uttryckt sin mening. Det är arrogant att inte vilja lyssna på Sverigedem­okraterna som represente­rar en miljon svenska invånare. Däremot ser jag ingen grund för oss att gå samman med Fremskritt­spartiet i en norsk regering.

Ordförande­n för Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, vill överge högerreger­ingen och istället gå i allians med socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiet och Senterpart­iet. Skälen är ideologisk­a och en ökande klyfta i förhålland­e till Fremskritt­spartiet. Enligt Hareide är det viktigt att yttersta högern inte präglar regeringen.

Vid ett extra landsmöte den 2 november ska vågmästarp­artiet ta ställning.

En vänstersvä­ng skulle försätta Erna Solberg i en regeringsk­ris. Enligt en undersökni­ng som norska NRK har gjort bland kristdemok­ratiska gräsrötter säger 70 procent att i frågan om vägvalet har de inte påverkats av budgetförs­laget och ”Ernas miljarder”.

– Det sker en stor mobiliseri­ng för partiledar­ens linje, konstatera­r Ann Kathrine Skjørshamm­er.

Fremskritt­spartiet har trots allt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden