Göteborgs-Posten

Försiktigt hopp om enighet i asylfrågan

- WIKTOR NUMMELIN

EU EU-länderna fortsätter att skynda långsamt när det gäller att enas om framtida asyl- och migrations­politik. Migrations­minister Heléne Fritzon (S) håller ändå hoppet uppe. – Det finns en insikt om att klockan faktiskt är fem i tolv i förhandlin­garna, säger Fritzon i Luxemburg.

Sprickan är fortsatt djup mellan främst länderna i väst och öst – som är för och emot tanken på att omfördela asylsökand­e mer jämnt över medlemslän­derna vid ett krisläge liknande det som rådde under sommaren och hösten 2015.

Heléne Fritzon försöker ändå vara optimist. – DET ÄR KLART ATT det fortfarand­e fanns stora skillnader i uppfattnin­garna bland medlemssta­terna, men det fanns också en väldigt djup insikt i att vi måste kompromiss­a. Så jag vill ändå säga att det fanns en insikt och ett allvar i dagens samtal, säger Fritzon.

Om det räcker för att hinna fram till ett beslut före årsskiftet återstår dock att se.

– Vi var flera som gjorde bedömninge­n att vi har flyttat positioner­na framåt. Vi har ett eller två möten kvar under hösten då vi har möjlighet att komma till någon form av kompromiss.

– Jag tror att man faktiskt med allvar tar sig an den här uppgiften, säger Fritzon i Luxemburg.

Desto snabbare tycks det i stället gå att samsas om andra förslag på området. PARALLELLT MED migrations­diskussion­en talade justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och hans kollegor om planerna på att kraftigt utöka EU:s gränsbevak­ningsstyrk­a Frontex till 10 000 man redan inom några år.

– Det finns ett starkt stöd för principen om att inrätta en sådan här stående styrka. Sedan finns det en diskussion om hur stor den här styrkan i så fall ska vara och vilket mandat kommer den att ha. Den diskussion­en återstår, säger Johansson i Luxemburg. Sju förslag som lades av EU-kommission­en under 2016 behandlas sedan lång tid tillbaka av EU-länderna och EU-parlamente­t:

Förslag om en reviderad Dublin-förordning (kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemssta­t som är ansvarig för att pröva en asylansöka­n). Normer för mottagande av asylsökand­e, inklusive frågan om säkra länder. Förslag om när personer ska anses berättigad­e till internatio­nellt skydd och hur länge de ska få uppehållst­illstånd. Gemensamma regler för hur skyddet i EU ska fungera. Databaser för jämförande av fingeravtr­yck och identifier­ing av asylsökand­e. Skapa en gemensam asylbyrå. Nya ramar för vidarebosä­ttning (kvotflykti­ngar). EU-parlamente­t har enats om sin linje i samtliga förslag. EU-länderna har för sin del ännu inte ännu slagit fast någon gemensam syn kring flera av de mer laddade förslagen – exempelvis Dublin-regler och uppehållst­illstånd.

 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN ?? OPTIMIST. Migrations­minister Heléne Fritzon (S) efter gårdagens EU-möte i Luxemburg.
Bild: WIKTOR NUMMELIN OPTIMIST. Migrations­minister Heléne Fritzon (S) efter gårdagens EU-möte i Luxemburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden