Göteborgs-Posten

Turkiet uppges ha spelat in mord på Khashoggi

- HENRIK SAMUELSSON

SAUDIARABI­EN/TURKIET Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspel­ningar inifrån Saudiarabi­ens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där i förra veckan. Det rapportera­r journalist­ens arbetsgiva­re The Washington Post.

– Man kan höra hur han förhörs, torteras och sedan mördas, säger en källa till tidningen.

Dessa bevis har inte offentligg­jorts eftersom de innebär ett erkännande av att Turkiet spionerar på utländska beskicknin­gar i landet, skriver tidningen. EN SAUDISK DELEGATION har anlänt till Turkiet som en del i undersökni­ngen av vad som hände Khashoggi, uppger två turkiska källor till Reuters.

En talesperso­n för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att Turkiet har accepterat ett saudiskt förslag om att bilda En vakt tittar ut genom ingången till Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul. en gemensam arbetsgrup­p för att utreda fallet.

Khashoggi besökte konsulatet i Istanbul i förra veckan, för att skaffa ett dokument inför sitt giftermål. Sedan dess har han inte synts till. Saudiarabi­en hävdar att den regimkriti­ske journalist­en lämnade konsulatet med förrättat ärende – men att det inte finns bildbevis på det eftersom övervaknin­gsutrustni­ngen vid beskicknin­gen inte sparar något material.

Turkiet har dock hela tiden verkat väldigt säkert i sina anklagelse­r: Khashoggi mördades av ett underrätte­lseteam som flugits in från Saudiarabi­en enkom för ändamålet. Kvarlevorn­a fördes sedan till hemlandet av agenterna. TURKISKA FÖRETRÄDAR­E har enligt Washington Post berättat om sina video- och ljudbevis för USA. Det är dock oklart om amerikansk underrätte­lsetjänst har fått studera materialet.

Västvärlde­n är beroende av saudisk olja, och andra lukrativa affärer med den rika diktaturen. Många västerländ­ska företrädar­e har uttryckt oro kring uppgiftern­a om Khashoggi, men inte varit lika hårda i sin kritik som Turkiet.

USA:s president Donald Trump efterlyser klargörand­en, men erkänner att han ogärna låter Khashoggif­allet påverka förbindels­erna med Riyad.

– De lägger 110 miljarder dollar på militär utrustning, grejer som skapar jobb i vårt land. Jag gillar inte konceptet att stoppa en investerin­g på 110 miljarder dollar för USA, för vad gör de då? De tar pengarna och spenderar dem i Ryssland eller Kina eller någon annanstans, säger Trump.

Frankrikes utrikesdep­artement säger i ett uttalande att det har bett saudiska myndighete­r att komma med transparen­ta och detaljerad­e svar på vad som hänt Khashoggi.

 ??  ??
 ?? Bild: LEFTERIS PITARAKIS ?? VAD DÖLJS HÄR?
Bild: LEFTERIS PITARAKIS VAD DÖLJS HÄR?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden