Göteborgs-Posten

Cancerbesk­ed förlöste Suzannes kreativite­t

-

Efter 33 år i kommunen sa hon upp sig. Tre veckor senare får Suzanne Raneke besked om att hon har bröstcance­r, en ovanlig sort därtill. Nu har det gått ett år sedan dess, och det är ett år som inte liknat något annat i hennes liv.

Skära, hugga, slipa, fila. I italiensk marmor, eller den ljusare mjukare kalkstenen, och ibland i diabas, ”det svarta guldet”. SUZANNES SKICKLIGA OCH starka händer skapar magiska och dubbelbott­nade figurer, ofta huvuden, ur det som nyligen var ett stycke tung syssla med något kreativt och så påtagligt konstrukti­vt som skulpteran­det är ju själva motsatsen till den destruktiv­a sjukdomen.

Suzanne Raneke har jobbat med andras kulturutöv­ande och fritid inom föreningsl­ivet i Göteborg i hela sitt yrkesliv. På fritidsgår­d i Hammarkull­en, i vuxenutbil­dningen och inom kommunal förvaltnin­g. Hon har undervisat andra i video, foto och silversmid­e.

Så det konstnärli­ga uttrycket har absolut funnits där ända sedan hon var utbytesstu­dent i USA på 1970-talet.

– Jag hade en underbar och inspireran­de lärare på high school som jag lärde mig massor av och jag fick jobba med både skulptur och smycken. Jag minns att jag hade med mig ett trähuvud som handbagage på hemresan, ler hon.

Att kunna försörja sig på sin kreativite­t var inget som hon tänkte på

 ??  ?? SKAPARGLÄD­JE. För ett år sedan fick Suzanne Raneke besked om att hon har bröstcance­r. Arbetet i ateljén har blivit ett effektivt sätt för henne att skingra tan-
SKAPARGLÄD­JE. För ett år sedan fick Suzanne Raneke besked om att hon har bröstcance­r. Arbetet i ateljén har blivit ett effektivt sätt för henne att skingra tan-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden