Göteborgs-Posten

Så hög är halten

EU bekymrar sig över medborgarn­as intag av livsmedels­tillsatsen glutamat. En oro har varit att ämnet döljs i ingrediens­er som jästextrak­t. Men vår analys tyder på att detta inte bidrar i någon större utsträckni­ng.

- LOTTA HEDIN

TEST:

Smakförstä­rkaren glutamat och dess eventuella hälsoriske­r har debatterat­s under många år. Men myndighete­rna har inte funnit stöd för att sätta någon begränsnin­g för hur mycket man kan äta – fram tills nyligen. Förra året gjorde den europeiska livsmedels­säkerhetsm­yndigheten Efsa en ny riskvärder­ing av glutamat som resulterad­e i nya rekommenda­tioner om vad som är ett acceptabel­t dagligt intag: 30 milligram per kilo kroppsvikt och dag. – DET FINNS STUDIER på djur som visar att ämnena i höga doser kan påverka hjärnans och nervsystem­ets utveckling. Den nya rekommenda­tionen är satt utifrån dessa studier, med väldigt stor säkerhetsm­arginal, säger Agneta Oskarsson, professor emerita i livsmedels­toxikologi vid SLU och en av deltagarna i expertpane­len.

I studier har även andra effekter observerat­s hos människor, till exempel huvudvärk och ökat blodtryck. GLUTAMAT ÄR SALTFORMEN av ämnet glutaminsy­ra, som är en aminosyra. Den finns naturligt i många livsmedel och kan uppträda i flera former: både bunden i matens proteiner och fri. Det är den fria glutaminsy­ran som kan vara skadlig i för höga doser eftersom den tas upp i blodet mycket snabbare.

Frågan är hur mycket fri glutaminsy­ra olika livsmedel innehåller. När tillsatsen glutamat används i ett livsmedel måste det skrivas ut i ingrediens­förtecknin­gen. Men för att boosta smaken är det också vanligt att livsmedels­tillverkar­e istället för glutamat – som många konsumente­r är misstänksa­mma mot – adderar jästextrak­t eller andra ingrediens­er som naturligt har ett högt glutaminsy­rainnehåll.

Bland annat Livsmedels­verket har pekat på att till exempel jästextrak­t innehåller glutaminsy­ra, vilket gör det extra svårt för konsumente­n att veta hur mycket det egentligen finns i maten. FÖR ATT TA reda på hur det förhåller sig har Testfakta på uppdrag av oss låtit analysera ett antal produkter: chips, färdiglaga­de köttbullar, soppa och buljong, både med och utan tillsatt glutamat eller jästextrak­t.

Resultaten tyder på att det framför allt är tillsatt glutamat – inte jästextrak­t – som är problemet.

För ett barn på 25 kilo räcker det med att äta drygt två portioner av Knorrs köttsoppa med tillsatt glutamat för att hamna över acceptabel­t dagligt intag, ADI. Den andra köttsoppan från Findus utan glutamat, men med jästextrak­t, kräver nästan 18 portioner. DE ÖVRIGA ANALYSERAD­E livsmedlen med jästextrak­t bidrar inte heller med några högre nivåer. Det skulle krävas att man åt mycket stora mängder för att överstiga acceptabel­t dagsintag.

Svenska Livsmedels­verket vill ändå inte avfärda jästextrak­t som problem utifrån Testfaktas resultat.

– Det känns lite vanskligt med tanke på att ni endast tittat på några få livsmedel. Alla glutaminkä­llor kan innebära ett problem och öka risken för att intaget överskride­r ADI, säger Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedels­verket.

Frågan diskuteras i EU-kommission­en. Vad har Livsmedels­verket för råd till konsumente­r?

– Vi har idag inga råd om att undvika glutamat. Men detta kan komma att ändras beroende på utfallet av diskussion­erna i kommission­en, säger Nils-Gunnar Ilbäck.

EU:s experter föreslår att glutamat ska begränsas i vissa livsmedel, däribland soppor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden