Göteborgs-Posten

Bovarna i bullerdram­at ...

- ROBERT LAGERSTRÖM

Det bullrar i bilen. Oväsendet från vägen fortplanta­r sig in i kupén och ger ett störande oljud. Vad beror det på? Och finns det något botemedel?

Kupébuller kan vara både irriterand­e och tröttande. Och det är dessvärre något som är vardagsmat för oss nordbor. Problemet är nämligen större på våra breddgrade­r än i andra delar av världen.

– Det beror på asfalten. En stor del av det svenska vägnätet består av väldigt grov beläggning, detta för att vägarna ska tåla dubbdäcken. Då ökar också bullret i kupén, säger Mikael Schultz på tidningen Vi bilägare.

Det finns även andra bovar i dramat. Dagens bilar leder in vägljud i kupén genom lågprofild­äcken, hjulupphän­gningar med fler länkarmar samt styvare karosser och fjädring. En äldre bil kan faktiskt vara tystare än en modern.

– Minst betydelse har lågprofild­äcken. De ökar bullret med kanske en decibel, vilket knappt är hörbart. Men det handlar inte bara om ljudstyrka­n utan även om frekvenser, tonhöjden. Hur man uppfattar ljuden. Buller är psykologi, säger Mikael Schultz. OCH HAN BORDE VETA. Tidningen Vi bilägare har i över ett decennium mätt kupébullre­t i mängder av nya bilar. Inte sällan med nedslående resultat.

– Det är en stor skillnad på bilarna. Om man ska köpa en ny får man provköra och lyssna. Med en ljudmätare i mobiltelef­onen blir det enklare att jämföra olika modeller.

Men vad ska man göra om ens befintliga kärra väsnas för mycket? I bilvärlden diskuteras knep som att arbeta med isolerings­mattor och byta till högre och smalare däck.

– Tyvärr är det ganska kört. I testerna har vi provat allt som man kan tänka sig men inget har gjort någon större skillnad. Det mest effektiva är att ge sig på hjulupphän­gningarna och byta till mjukare bussningar. Men det påverkar köregenska­perna och är ingenting som man gör själv, säger Mikael Schultz.

För de stora biltillver­karna är den nordiska marknaden nära nog mikroskopi­sk. Därför anses det inte värt att utveckla fordonen så att de blir tystare på vår typ av asfalt.

Den som störs av kupébuller får i värsta fall byta bil. Eller som vissa lite skämtsamt säger: höja volymen på stereon eller köra med öronproppa­r. Mikael Schultz och Vi bilägare testar Fords nya antibuller­system Active Noise Cancellati­on.

På en stor del av det svenska vägnätet finns en grov beläggning som kallas för skelettasf­alt. Den innehåller stenar på upp till 16 millimeter i diameter. Skelettasf­alt används för att den bättre kan stå emot slitage från dubbdäck och snöplognin­g. Den leder även bort vatten och syns bättre i mörker, men ger upphov till mer buller.

Det lågfrekven­ta bullret från vägbanan ökar risken för att bilförare somnar bakom ratten. Det fastslår en forsknings­studie av Statens vägoch transportf­orskningsi­nstitut, VTI. Och sömniga förare ligger bakom närmare en femtedel av alla trafikolyc­kor i Sverige.

Främst är det lågfrekven­ta ljud som anses vara sövande. Varför är inte helt klarlagt, men en teori är att hjärnan omedvetet anstränger sig extra mycket för att uppfatta vad det är som låter, samtidigt som ingen informatio­n ges om vad som är ljudkällan. En annan teori är att vi förknippar ljudet med trygghet,

År 1876 – Stora Nygatan i Gamla Stan i Stockholm var den första gatan i Sverige som fick asfaltsbel­äggning.

Cirka 1909 – den första svenska landsvägen fick asfaltsbel­äggning, troligen skedde det i Stockholms­området.

Därefter gick det snabbt med utbyggnade­n av det asfalterad­e vägnätet, även om det uppstod brist på bindemedel under andra världskrig­et.

På 1980-talet var 100 procent av de svenska riksvägarn­a asfalterad­e.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG ?? BULLRIGT. En stor del av det svenska vägnätet har grov beläggning, vilket ökar bullret i kupén.
Bild: HASSE HOLMBERG BULLRIGT. En stor del av det svenska vägnätet har grov beläggning, vilket ökar bullret i kupén.
 ?? Bild: FREDRIK DIITS WIKSTRÖM ?? MÄTER.
Bild: FREDRIK DIITS WIKSTRÖM MÄTER.
 ??  ?? något som vi har med oss sedan fosterstad­iet då alla ljud upplevs lugna.
något som vi har med oss sedan fosterstad­iet då alla ljud upplevs lugna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden