Göteborgs-Posten

Sveriges bästa gör upp om mästartite­ln

- FRIDA EKBORG

SEGLING: MÄSTARNAS MÄSTARE I helgen avgörs det vem som är svensk seglings största namn 2018. Nästan samtliga SM-vinnare, och några speciellt inbjudna, gör upp om titeln Mästarnas mästare i regattan som hålls utanför Marstrand.

– Det är en enorm prestige att få vara med, många säger att det är det viktigaste eventet på hela året, säger Isabelle Lindsten som är tävlingsle­dare för regattan.

Totalt ska 43 SM-vinnare och fem ”wild cards” göra upp om vem som är den bästa seglaren i Sverige 2018. Seglingarn­a avgörs i J/70-båtar och alla, oavsett vilken båt man annars brukar segla, har samma chans att ta hem titeln.

– Den lilla optimisttj­ejen möter en äldre herre som seglat Neptunkrys­sare och möts här på samma villkor. Visst, några behärskar J/70 bättre än andra, men de andra har haft möjlighet att träna innan. Det är så rättvist det kan bli, säger Isabelle.

Favorittip­pade är fjolårets vinnare Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, som kom sexa på OS i Rio 2016 och är regerande Europamäst­are i 470. En annan OS-seglare deltar också: Max Salminen som vann OS-guld i London 2012 och VM-silver i Finnjolle för bara någon månad sedan.

– Vad som helst kan hända i år, säger Isabelle.

Av tävlingens 48 besättning­ar kommer 16 rorsmän från Göteborgso­mrådet. Klubbar represente­rade är bland annat Kullaviks kanot och kappseglin­gsklubb, De tio öarnas SS, Stenungsun­ds Segelsälls­kap och Göteborgs Kungliga Segelsälls­kap, som har absolut flest seglare med i tävlingen tillsamman­s med Kungliga Svenska Segel Sällskapet.

– I år har vi haft ett enormt intresse, vi har aldrig varit med om liknande, säger Isabelle. OCH JUST EFTERSOM intresset varit så otroligt stort och att det ligger så mycket prestige i att vinna, samt att banan är belägen nära land, så tror Isabelle att publikintr­esset också kan bli stort – trots att det är sent på året.

– Vi kör korta banor och banorna är bara några meter utanför kajkanten på Hedvigshol­men, Koön, villket gör tävlingarn­a väldigt spännande att se på. Det ska ju dessutom bli en höstdag med riktigt fint väder, säger Isabelle.

Tävlingen har funnits i tolv år och i samband med den delas även priser och utmärkelse­r ut till de bästa svenska seglarna. Bland annat ska en seglare väljas in i ”hall of fame”. Tidigare har Pelle Pettersson, seglare och formgivare som bland annat ligger bakom det svenska klädmärket ”Pelle P”, blivit invald i den exklusiva ”klubben”.

– Att vinna äran i tävlingen kommer man väldigt långt på. Och att bli invald i ”Hall of Fame” är stort. Man blir otroligt hyllad.

 ?? Bild: NIKOS ALEVROMYTI­S ?? SEGERTIPPA­DE. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström som slutade sexa vid OS för två somrar sedan är favoriter när Sveriges bästa seglare gör upp i Mästarnas mästare utanför Marstrand.
Bild: NIKOS ALEVROMYTI­S SEGERTIPPA­DE. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström som slutade sexa vid OS för två somrar sedan är favoriter när Sveriges bästa seglare gör upp i Mästarnas mästare utanför Marstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden