Göteborgs-Posten

Bengtson OS-satsar mot Tokyo på heltid

- FRIDA EKBORG

SEGLING: MÄSTARNAS MÄSTARE Emil Bengtson, 24, jobbar heltid som seglare och satsar på att få en plats i OS i Tokyo 2020. Men till att börja med ska han kämpa om att bli Mästarnas mästare i vattnen utanför Marstrand under helgen.

– Det är väldigt stort att få vara med, säger han.

Det är andra gången han är med och seglar med en egen besättning men tredje gången totalt. Han seglar vanligtvis Laser för GKSS elitlag tillsamman­s med en del av Sveriges Laserelits­eglare, men nu ska han stå vid rodret på en J/70. – DET ÄR ju en nackdel att det inte är den båten jag vanligtvis racear i, men en fördel är ju att jag som seglare i en OS-klass har haft möjlighet att segla mer än andra. Så jag kan inte på förhand säga vem som har störst chans i tävlingen, men jag kommer att ge allt, säger Bengtson.

Han kommer från Kullavik och har seglat hela livet, med början som sjuåring i en Optimist. Båda föräldrarn­a har varit aktiva inom segling och pappan var elitseglar­e under 80-talet. Han deltog i flera VM och på OS 1984.

– Men jag har fått vibbar att det var mamma som sa att jag skulle testa segling i början, men ingen har tvingat mig in i seglingen. Jag testade och fastnade.

Att segla i Marstrand blir därför som på hemmaplan. Om man jämför med var han annars brukar segla. – Jag är ju utomlands nästan halva tiden av året, säger Bengtson. OCH REDAN PÅ tisdag är det dags igen. Då åker han ner till Spanien för att tävla i Europacupe­n, därefter lägger han båten där för att ha det som vinterträn­ingsbas. Vilka större tävlingar har får delta i nästa år beror på världsrank­ingen.

– Men som det ser ut nu så har jag fått en plats i världscupe­n nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden