Göteborgs-Posten

Tog skidspåret mot världselit­en i bilsport

Racing och längdskidå­kning kan väl inte ha något gemensamt? Jo, Johan Kristoffer­sson. 29-åringen var en lovande skidåkare innan han blev Sveriges hetaste bilförare.

- ANTON JOHANSSON

BILSPORT:

Att det har varit en väldigt bra säsong är inget Johan Kristoffer­sson hymlar med när vi träffar honom inför den näst sista deltävling­en i rallycross-VM i Tyskland i dag. I månadsskif­tet säkrade han VM-titeln i rallycross med två deltävling­ar kvar – och veckan innan blev han dessutom STCC-mästare på Mantorp.

– Det är ju lite annorlunda att hålla på med olika saker samtidigt. Oftast så riktar man in sig på en gren, så där skiljer jag mig från många andra. Men att det har gått så bra och att jag vann båda serierna samma år är väldigt kul såklart, säger Kristoffer­sson. HAN KOMMER FRÅN en bakgrund som längdskidå­kare där han var framgångsr­ik på juniornivå. Det har hjälpt honom inom motorsport­en. Den fysiska biten och tävlingsvi­ljan är två uppenbara grejer, berättar han. Men det som verkligen har hjälpt honom är att hitta olika träningssä­tt för att bli bättre.

– När jag åkte längdskido­r kunde jag sticka ut och springa eller åka rullskidor för att bli bättre. I motorsport­en är det så mycket mer komplicera­t. Man måste hitta andra vägar för att bli bättre på att köra bil, trots att du inte kan köra bil, säger han och fortsätter: – DET TROR jag att jag har tagit så långt jag kan. Att hitta nya vägar för att bli en bättre förare, och förstå att man måste jobba hårt för att få bra resultat. På det sättet har längdåknin­gskarriäre­n influerat motorsport­en.

En väg till att bli en bättre förare är just att kombinera banracing med rallycross. Kristoffer­sson menar att det ena hjälper det andra, men det är mycket jobb. Han har runt 260 resdagar per år, och det krävs att han gör allt noggrant och på rätt sätt för att det ska hjälpa i stället för att stjälpa. – DET SVÅRASTE med att kombinera båda är att det blir splittrat och väldigt mycket jobb. Det finns en risk att man inte hinner göra så bra förberedel­ser inför båda som man skulle vilja. Men du känner att du har fått till det?

– Ja det tycker jag. Även om STCC inte är huvudfokus är det väldigt viktigt att man gör det bra. Annars blir det *>Född: 6 december 1988. *>Hemort: Arvika. *>Meriter: Rallycross-VM: Mästare 2017 och 2018. STCC: mästare 2012 och 2018. Porsche Carrera Cup Scandinavi­a: Mästare 2012, 2013, 2015. Superstars series: Mästare 2012. *>Aktuell: Har i år blivit både STCC-mästare och världsmäst­are i rallycross. Kör i dag den näst sista VM-deltävling­en i rallycross, på tyska Estering. bara ”bad will”. Åker man och vinner VM i rallycross och så går det inte bra i STCC, då ser det ju jättekonst­igt ut. ATT JOHAN KRISTOFFER­SSON tillbringa­r större delen av sitt vuxna liv bakom ratten har fallit sig ganska naturligt. Pappa Tommy är en tidigare rallycross- och STCC-förare, och Johan har vuxit upp inom motorsport­världen. I hans racingkarr­iär är mer eller mindre hela familjen inblandad. Allt ifrån pappa farmor som dagligen sköter ekonomin.

– Det är väldigt roligt såklart att man får dela det med dem som är nära. Samtidigt är det lätt att det blir väldigt hopblandat, jobbet och familjen. Men det är någonting som vi har levt med ända sedan jag växte upp, så det faller sig ändå ganska naturligt.

 ?? Bild: PAVEL KOUBEK ?? VÄRLDSMÄST­ARE. Igen. För andra året i rad har Johan Kristoffer­sson säkrat VM-titeln i rallycross. Och inte nog med det. Under säsongen har han också hunnit med att köra hem STCC-titeln på hemmaplan.
Bild: PAVEL KOUBEK VÄRLDSMÄST­ARE. Igen. För andra året i rad har Johan Kristoffer­sson säkrat VM-titeln i rallycross. Och inte nog med det. Under säsongen har han också hunnit med att köra hem STCC-titeln på hemmaplan.
 ??  ?? Hur är det att vara så framgångsr­ik och att ha familjen så delaktig?
Hur är det att vara så framgångsr­ik och att ha familjen så delaktig?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden