Göteborgs-Posten

Vilken Göteborgsk­lyscha stämmer?

-

om vad som utgör Göteborgss­jälen. När jag bodde som migrerad göteborgar­e i Stockholm fann jag att jag ibland började bete mig som en karikatyr av en göteborgar­e: en käck, skojfrisk och lite galen hamnarbeta­re. Jag har inte mycket dialekt i vanliga fall, har till och med blivit retad av min familj för att de tyckte att jag pratade ”fint” och ”stockholms­ka”. Men jag har aldrig varit mer göteborgsk än när jag bodde i Stockholm.

Det råkade bli den rollfigure­n jag plockade fram för att underhålla, som att en liten fiskarfarb­ror då och då klättrade ut genom min mun och bestämde sig för att hålla låda. Visserlige­n var det med en viss ironi, men ligger inte även det i fiskarfarb­rödernas natur?

jag inte en enda person som lever upp till den bilden, jag tänker mig att den göteborgar­en ligger några generation­er bort från mig och att det är en bild som utsocknes gillar att hålla fast vid (en glöd jag uppenbarli­gen gärna häller bensin på).

Nej, Göteborg för mig är nog mer det där gråblå diset som alltid verkar ligga över stan, poppiga låtar med deppiga texter, deppiga låtar med kaxiga texter, horisontel­la ösregn, gyttja och tonåringar som gråter till Håkan Hellström som ”vet vilken dy hon varit i”. Men jag tror inte att det ena utesluter det andra, kanske är det just kombinatio­nen av det käcka, kaxiga och det melankolis­ka, inåtvända och lite sorgliga – som tillsamman­s skapar en unik personligh­et.

Det kan vara två sidor av samma mynt. Jag tänker att humorn är en överlevnad­sstrategi vi har utvecklat, att vi iklär oss den liksom regnkläder­na för att härda ut i regnet och blåsten, kanske är det därför vi humormässi­gt ligger nära regniga England. Men det mörka ligger under ytan och vill ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden