Göteborgs-Posten

Väljarna belönar principfas­thet

-

”DET ÄR MÅNGA

kulturarbe­tare som bor här och de röstar ofta på partier till vänster. Många väljer säkert att flytta hit eftersom man vet att det bor många likasinnad­e här”, berättar en väljare från Midsommark­ransen i Stockholm Direkt, en månad innan valet. Frågan är bara varför väljarna lämnade de grön-rosa och blickade längre ut på vänsterkan­ten.

Identitets­vänstern – det vill säga de som lever i borgerliga liv i en liberal miljö men röstar vänster är koncentrer­ade kring Midsommark­ransen i Stockholms södra del. De sätter inte sällan tonen i landets åsiktskorr­idor och dikterar många gånger vad som är rätt och vad som är fel.

Genomsnitt­spriset för en lägenhet är cirka 66 000 kronor per kvadratmet­er i Midsommark­ransen och en överväldig­ande majoritet är högutbilda­de. Genomsnitt­såldern är 39 år, vilket är lägre än genomsnitt­såldern i Stockholm och Sverige och många räknas som höginkomst­tagare.

Detta borde med all traditione­ll politisk grundkunsk­ap räknas som ett borgerligt område men trots detta röstar en majoritet till vänster.

I ett av de centrala valdistrik­ten i Midsommark­ransen – Telefonpla­n – fick vänsterblo­cket en tydlig majoritet. Till landstings­fullmäktig­e fick Vänsterpar­tiet mer än 25 procent, till kommunfull­mäktige nästan 23 procent. Moderatern­a fick cirka 15 procent i samtliga val och KD är försvinnan­de små.

DET MEST DRASTISKA

som man kan se är att väljarna gick tydligt från MP och FI till V i det annars grön-rosa Midsommark­ransen. Miljöparti­ets och Feministis­kt Initiativs framgångar i tidigare val är nästintill utraderade, i vissa valdistrik­t har de mer än halverats, och rösterna har gått tydligt till Vänsterpar­tiet.

Några slutsatser går att dra från detta. Vänsterpar­tiet har gjort en väldigt bra valrörelse och det beror nog inte enbart på att Sjöstedt själv bor i området och delade ut valsedlar på morgonen utan snarare att principfas­thet är belönande och regerande är tärande. Miljöparti­et var ytterst nära att röstas ut från riksdagens lokaler i början på valnatten men klättrade senare precis ovan förfyra procentspä­rren.

Frågan är bara vad det var som gjorde att väljarna svek dem? Kan det vara gränskontr­ollernas om infördes under ett tydligt missnöje 2015 eller att de blev överkörda av( s) vid budgetförh­andlingarn­a varje år?

Det visionära och människonä­ra miljöparti­et blev offer för vad vika n kalla förregerin­gskansliet­s verklighet. Närde n praktiska verklighet­en knackade på dörren fick MP se sina kärnväljar­e vända dem ryggen.

MÖJLIGEN VAR DET

också så att – för att ytterligar­e öka polariseri­ngen och markera ännu tydligare avstånd mot Sverigedem­okraterna – väljarna svek Miljöparti­et. För att lyckas med detta tog väljarna ytterligar­e ett steg vänsterut, till Jonas Sjöstedt.

Frågan är nu om Miljöparti­et kan återhämta sina kärnväljar­e vid Telefonpla­n och hur de planerar att göra det. Eller är de för evigt förlorade till Vänsterpar­tiet av polariseri­ngsskäl?

 ??  ?? ULRICA SCHENSTRöM
ULRICA SCHENSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden