Göteborgs-Posten

Vår ohämmade konsumtion måste få ett slut

Vi konsumerar allt mer samtidigt som vi får allt mer informatio­n om att detta inte längre är hållbart. Denna paradox måste brytas.

-

Ska vi undvika en klimatkata­strof måste vi sluta konsumera på dagens nivåer. Nu. Att förändra vårt konsumtion­sbeteende är dock kantat av svårighete­r då vi så lätt skjuter upp att verkställa goda intentione­r till en annan dag. Det är ohållbart. Nu krävs hårdare tag, skriver Katarina Graffman, fil dr i kulturantr­opologi, och Jacob Östberg, professor i reklam och PR.

Idagarna hade filmen Generation Wealth premiär. Filmen beskriver mänsklighe­tens växande besatthet av lyxkonsumt­ion eller uttryckt annorlunda, ett samhälle präglat av en förgiftand­e materialis­m. Den sätter fingret på en sjuk aspekt av samhället av i dag, nämligen den naiva materialis­men: längtan efter att leva livet som de rika och kända i tron att det är deras konsumtion­smönster som skänker tillfredst­ällelse och lycka i livet.

Samtidigt presentera­r FN:s klimatpane­l IPCC en specialrap­port om möjlighete­n att hålla nere den globala uppvärmnin­gen till en och en halv graders temperatur­ökning. Slutsatsen är att det kan gå att hålla 1,5 gradersmål­et men det kräver att utsläppen av växthusgas­er måste minska direkt vilket kräver investerin­gar och samarbeten på en nivå som vi inte har varit med om tidigare. Framförall­t kräver det att vi slutar konsumera i den takt och på det sätt som vi gör nu. Det säger sig självt, de här två bitarna går inte ihop.

Det är nog allt fler av oss som känner att det är något som skaver. Nu räcker det, är det nog många som tänker. Nu får det vara slut på slit och släng, nu ska vi börja köpa hållbart, äta mer vegetarisk­t, cykla i stället för att ta bilen och så vidare. Men sen blev det inte riktigt så, inte just i dag. I morgon däremot, då tar vi nya tag och då kommer jag agera på min övertygels­e. I morgon blir en bättre dag. Ja, sen upprepas det. Dag efter dag.

Gap mellan tanke och handling

Forskninge­n, inte minst den forskning som används av diverse myndighete­r och andra organisati­oner som syftar till att få människor att förändra sina konsumtion­sbeteenden, brukar beskriva det här som att det finns ett gap mellan de föreställn­ingar vi har om en viss företeelse och våra handlingar. Vi agerar alltså inte utifrån våra föreställn­ingar.

Detta är förstås inte ett helt orimligt sätt att förhålla sig till saken. De allra flesta kan nog erkänna att vi inte alltid agerar så som vi tänker att vi borde. Vad som däremot är djupt problemati­skt är att många tycks sitta fast i den lätt debila uppfattnin­gen att det här gapet mellan föreställn­ingar och handlingar är en tillfällig lapsus som ska korrigeras. De tänker sig att normalläge­t är att det inte finns något sådant gap, men att vi nu befinner oss i någon form av extremsitu­ation som gör att just nu agerar vi inte på våra föreställn­ingar.

Men det finns ingen forskning som visar att detta är normalläge­t. I stället är det nog snarare så att vi hela tiden agerar stick i stäv mot våra övertygels­er. Det är nämligen så otroligt enkelt att fatta kloka principbes­lut, men det är något helt annat att faktiskt agera ute i det riktiga livet.

Konsumtion­skultur

Konsumtion är i dag en betydande del av det samhälle vi lever i. Man kan karakteris­era detta samhälle som en konsumtion­skultur, eftersom marknaden på olika vis har funnit sätt att nästla sig in i stort sett alla möjliga sammanhang som tidigare karakteris­erades av just en mellanmäns­klig karaktär, utan inblandnin­g av kommersiel­la aktörer. Det finns givetvis ingen poäng i att försöka driva tesen att allt är varumärkt eller på annat sätt associerat med marknaden, men på olika sätt vävs våra livshistor­ier av trådar som i mångt och mycket fått sina kulörer i marknadens färgbad. Konsumtion som betyder något för vår självbild och våra relationer till omvärlden sker till stor del i det sociala livet, i möten och interaktio­ner med andra människor.

Först när vi förstår den enorma betydelse konsumtion­skulturen faktiskt har, först då kan vi börja tala nyktert om vad som behöver göras för att förändra våra beteenden. Den omedelbara och massiva förändring som behövs för att nå 1,5 gradersmål­et inkluderar ju oss alla, enskilda människor, organisati­oner, företag och politiker, lokalt såväl som globalt. Vägen framåt är dock inte mer och tydligare informatio­n, tyvärr. För även om informatio­n kan bidra till att påverka folks föreställn­ingar om hur de ska agera, så kommer livet gång på gång komma emellan så att handlingar­na inte stämmer överens med föreställn­ingarna.

Beröringss­kräck

Det kommer att behövas mer handfasta tillvägagå­ngssätt för att åstadkomma förändring Vilken balans det sen ska vara mellan lite mjukare former som ”nudging” och lite mer handfasta som skattepåla­gor och regleringa­r återstår att se. Ett av de stora problemen är att det finns en beröringss­kräck gentemot dessa lite mer handfasta försök att förändra konsumtion­smönster.

Anledninge­n till detta är att i dagens samhälle har frihet alltmer reducerats till friheten att välja fritt på marknaden. Marknaden är den arena på vilken vi uttrycker vilka vi är, och upplever vi att detta kringskärs reagerar vi genom att uppleva att vi blir ofria. Vilket i sin tur leder till indignatio­n: ”Vem tusan ska ta sig rätten att moralisera över att jag vill sätta fart på julstämnin­gen med ett par nya julgardine­r!”

Dock måste vi inse att vår totala frihet att välja på marknaden i dag kommer göra att vi intecknar den frihet som vi har att göra fria val i morgon.

Först då vi förstår den enorma betydelse konsumtion­skulturen faktiskt har, först då kan vi börja tala nyktert om vad som behöver göras för att förändra våra beteenden

 ?? Arkivbild: JON OLAV NESVOLD / TT ?? KÖPHYSTERI. Först när vi förstår den enorma betydelse konsumtion­skulturen faktiskt har, först då kan vi börja tala nyktert om vad som behöver göras för att förändra våra beteenden, skriver debattörer­na. På bilden scener från Black friday-släpp av skor i Akershus, Norge.
Arkivbild: JON OLAV NESVOLD / TT KÖPHYSTERI. Först när vi förstår den enorma betydelse konsumtion­skulturen faktiskt har, först då kan vi börja tala nyktert om vad som behöver göras för att förändra våra beteenden, skriver debattörer­na. På bilden scener från Black friday-släpp av skor i Akershus, Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden