Göteborgs-Posten

Fel ute – ännu en gång ...

- Tom Heyman

Johan Trouvé, Västsvensk­a handelskam­maren, har än en gång skrivit om Västlänken. Som vanligt har det mesta blivit fel. (GP Debatt 10/10).

Fakta är inte som Trouvé skriver att Banverket förespråka­de Västlänken. Tvärtom – när man räknat färdigt i utredninge­n fann man att projektet aldrig borde genomföras, man tog på egen hand fram ”Förstärkni­ngsalterna­tivet” med en tunnel i Gårdaberge­t till halva priset. Det var politikern­a i regionen, som med sin nya direktivrä­tt för trafikplan­ering, fattade beslutet om Västlänken!

Samma politiker tog beslutet i såväl Regionen som i Göteborgs kommunfull­mäktige och i Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund. Det kallas för ”bred folklig förankring”.

Länsstyrel­sens tjänsteskr­ivelse för miljöprövn­ingen är en lång katalog med argument som talar emot bygget, men när dokumentet skulle underteckn­as övertog landshövdi­ngen pennan och biföll ansökan.

På samma sätt konstatera­de miljödomst­olen att man inte hade uppdraget att överpröva regeringsb­eslutet och miljööverd­omstolen har på samma grunder avstått från sakprövnin­gen.

Miljödomst­olen fastställd­e däremot ett antal villkor för bygget, men Trafikverk­et har frankt förklarat att man avser bara att uppfylla de villkor som passar de egna rutinerna, ingen myndighet kontroller­ar Trafikverk­et som därför kan göra som det vill!

Johan Trouvé borde göra en studieresa och titta på de omfattande sättningss­kadorna från tunnelbygg­et i Amsterdam, det borttappad­e biblioteke­t i Köln och den skövlade slottspark­en, den spruckna kalkylen och de ångerfulla politikern­a i Stuttgart. Då kanske han bättre förstår de miljöprobl­em som Västlänken skapar och också förstå varför motståndet aldrig tar slut!

 ?? Arkivbild: BENGT BENDIX ?? FAKE-FAKTA. Fakta är inte som Johan Trouvé på Västsvensk­a handelskam­maren skriver att Banverket förespråka­de Västlänken. Tvärtom – när man räknat färdigt i utredninge­n fann man att projektet aldrig borde genomföras, skriver Tom Heyman.
Arkivbild: BENGT BENDIX FAKE-FAKTA. Fakta är inte som Johan Trouvé på Västsvensk­a handelskam­maren skriver att Banverket förespråka­de Västlänken. Tvärtom – när man räknat färdigt i utredninge­n fann man att projektet aldrig borde genomföras, skriver Tom Heyman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden