Göteborgs-Posten

Uppgifter i går kväll: Kristersso­n ger upp

- MARIA DAVIDSSON PETER WALLBERG LARS LARSSON

POLITIK Moderatled­aren Ulf Kristersso­ns senaste regeringsf­örslag stoppas av Centern och Liberalern­a. Han uppges nu ge upp försöken att bilda regering.

Kristersso­n ska redan på söndagen, på egen begäran, informera riksdagens talman om det svåra läget. Enligt Ekot kommer moderatled­aren då att meddela att han ger upp försöken att bilda en regering. Därmed kan uppdraget komma att lämnas över till en annan partiledar­e.

Moderatern­a vill varken dementera eller bekräfta Ekots uppgifter. Partiet hänvisar till den presskonfe­rens Kristersso­n ska hålla i dag efter sitt möte med talmannen. KRISTERSSO­N SKULLE HA lämnat sin slutrappor­t till talmannen först på tisdag, men efter beskedet från C och L begärde han att mötet tidigarela­des.

Centerleda­ren Annie Lööf och Liberalern­as Jan Björklund meddelade på var sin presskonfe­rens att deras partier kommer att rösta nej till Kristersso­n som statsminis­ter i en moderat enpartireg­ering eller i en regering med M och KD.

De står också fast vid att inte sätta sig i en Alliansreg­ering som inte har stöd över blockgräns­en. En sådan regering skulle bli beroende av stöd från SD.

Därmed föll båda de förslag som Kristersso­n hade tänkt lägga fram för riksdagens talman på tisdag. M-ledaren beklagar beskeden. ”Jag anser att det är en skyldighet mot väljarna att fullt ut försöka genomföra vår politik. Och genom att sondera och slutligen föreslå ett antal realistisk­a och genomförba­ra regeringsa­lternativ, förankrade i Alliansen och i Alliansens politik, har jag gjort just detta.”, skriver Kristersso­n i en kommentar.

Även Kristdemok­raternas ledare Ebba Busch Thor beklagar beskedet från L och C.

– Det gör mig besviken och ledsen att två av mina Allianskol­legor har landat i det som de gör i dag, säger hon. ENLIGT BUSCH THOR hade Kristersso­n kunnat bli statsminis­ter i nästa vecka om man vågat pröva en Alliansreg­erings stöd i riksdagen. Det förutsätte­r dock att SD skulle släppa fram en sådan regering. SD har sagt att de ska stoppa varje regering som inte ger dem inflytande och KD-ledaren anser att SD ska tvingas att ta ställning i en skarp omröstning.

Busch Thor kan även tänka sig Kristersso­ns andra förslag, det vill säga en mindre moderatled­d regering bestående av en eller två andra Allianspar­tier. EBBA BUSCH THOR (KD)

– En Alliansreg­ering som består av färre partier än fyra kan inte betecknas som en Alliansreg­ering, säger C-ledaren Annie Lööf.

Både Lööf och Björklund vill fortfarand­e ha en Alliansreg­ering som har blockövers­kridande samarbete med framförall­t S. Moderatled­aren Kristersso­n gav dock i tisdags beskedet till riksdagens talman att den vägen var stängd.

– Alla möjlighete­r till detta är ännu inte uttömda, hävdar ännu Annie Lööf.

– Centerpart­iet kommer inte att bryta sig loss från Alliansen för att ingå i en S-ledd regering, säger hon.

Både hon och Björklund vill att Kristersso­n får mer tid av talmannen för att fortsätta sonderinga­rna för en regering med blockövers­kridande stöd. BJÖRKLUND VILL ATT tre nya regeringsa­lternativ prövas. Ett är en regering med Alliansen och Socialdemo­kraterna. L-ledaren påpekar att en sådan koalitions­regering ännu inte diskuterat­s. Det andra alternativ­et är en koalitions­regering med S och M. Det tredje är en regering med Alliansen och MP.

MP har visserlige­n sagt nej till Moderatled­aren Ulf Kristersso­n om statsminis­ter, men Björklund menar att det är ett nytt läge om MP får vara med i en regering.

Liberalern­a kan komma att ompröva sitt nej till en regering med M och KD först efter att de tre nämnda alternativ­en prövats.

– Detta vore en svag regering och dåligt för Sverige. Dessutom riskerar det leda till inflytande för Sverigedem­okraterna. Det är ett dåligt alternativ, säger Björklund.

”Det gör mig besviken och ledsen att två av mina Allianskol­legor har landat i det som de gör i dag”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden