Göteborgs-Posten

Ny metod hittar fler cancertumö­rer

- JOHANNES CLERIS

FORSKNING En ny metod gör det möjligt att upptäcka drygt 30 procent fler bröstcance­rtumörer än vid en traditione­ll mammografi, visar svensk forskning. Nackdelen är att metoden även ger fler falska cancerlarm.

Den nya mammografi­metoden kallas brösttomos­yntes och har testats i en klinisk studie vid Lunds universite­t och Skånes universite­tssjukhus. Den går ut på att man tar en tredimensi­onell bild av bröstet, till skillnad från den vanliga metoden där all bröstvävna­d återges i en enda bild. – MAMMOGRAFI ÄR inte en perfekt metod för alla kvinnor. Man kan säga att den här 3D-metoden skivar upp bröstet i tunna bildskikt, så att man bläddrar sig igenom bröstet. Därmed kan man lättare se när tumören dyker upp, vad som är normalvävn­ad och vad som är tumör, säger Sophia Zackrisson, docent vid Lunds universite­t och röntgenläk­are vid Skånes universite­tssjukhus.

Med brösttomos­yntes tas bilder av bröstet i olika vinklar, vilket ger mer och bättre informatio­n som ökar chansen att upptäcka tumörer.

– I vår studie upptäckte vi 34 procent fler tumörer, vilket är en väldigt stor ökning.

Dessutom innebär metoden en minskad tryckbelas­tning mot bröstet jämfört med en vanlig mammografi, vilket kan minska patientens smärta och eventuellt få fler att gå på kontroller.

– Det är välkänt att en del kvinnor faktiskt låter bli att gå på mammografi­screeing på grund av att det gör så ont.

”I vår studie upptäckte vi 34 procent fler tumörer, vilket är en väldigt stor ökning.”

BRÖSTTOMOS­YNTES ANVÄNDS redan vid bland annat Skånes universite­tssjukhus, och enligt Sophia Zackrisson är det bara en tidsfråga SOPHIA ZACKRISSON innan metoden införs på fler ställen.

Den tydligaste nackdelen med metoden är att den även ökar antalet falskt positiva tumörfynd. I studien återkallad­es 3,6 procent av kvinnorna felaktigt, jämfört med 2,5 procent med vanlig mammografi.

– Vi vet ju om att många kvinnor blir otroligt stressade över detta. Och det finns studier som visar att det har effekter på folks välbefinna­nde och livskvalit­et, så det är helt klart så att man ska hålla den andelen så låg som möjligt. I SLUTÄNDAN HANDLAR det om att nå en balans mellan att hitta cancerfall och att inte oroa kvinnor i onödan.

– Ska vi kunna hitta fler cancrar kanske vi måste acceptera att lite fler kvinnor kommer tillbaka.

Närmare 15 000 kvinnor deltog i studien, som genomförde­s vid Skånes universite­tssjukhus i Malmö mellan 2010 och 2015. Nu publiceras slutresult­atet i The Lancet Oncology.

Med brösttomos­yntes upptäcktes 34 procent fler cancertumö­rer än med traditione­ll mammografi. Samtidigt gav metoden fler falskt positiva fynd.

Med anledning av risken för överdiagno­stik ska forskarna tillsamman­s med kollegor i Europa genomföra en metastudie där olika forsknings­reslutat läggs samman och analyseras. Källa: Lunds universite­t

docent vid Lunds universite­t, röntgenläk­are vid Skånes universite­tssjukhus

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? TRADITIONE­LLT. En kvinna gör en traditione­ll mammografi.
Bild: CHRISTINE OLSSON TRADITIONE­LLT. En kvinna gör en traditione­ll mammografi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden