Göteborgs-Posten

Här är hoten mot bolånekund­erna

- JOHANNA CEDERBLAD

BOSTAD Tre faktorer målas upp som hot mot de svenska bolånekund­erna. Men hos myndighete­rna är oron måttlig. Frågan är om låntagarna ska sitta lika lugna trots orosmolnen.

Många är oroliga för svenskarna­s skuldberg. Det brittiska analysföre­taget Oxford Economics pekade exempelvis ut Sverige som det land som har den mest akuta situatione­n på bostadsmar­knaden. Detta på grund av skulderna, rapportera­de Bloomberg nyligen. MEN TROTS ALLA farhågor fortsätter svenskar att låna till hus och lägenheter som aldrig förr. Här är hoten som bolånekund­erna har att hantera:

Skuldsättn­ingen fortsätter att öka även om ökningen har planat ut något, säger Magnus Karlsson, avdelnings­chef för makroanaly­s på Finansinsp­ektionen (FI).

Svenskarna fortsätter att låna till hus och lägenheter som aldrig förr. Många varnar för konsekvens­erna.

I februari var hushållens totala skulder 3 836 miljarder kronor, vilket motsvarar 83 procent av bruttonati­onalproduk­ten, BNP.

FI har lagt hårdare krav på bankerna, för att de ska klara en bolånekris, och nyligen skärptes kravet på bankernas reservkapi­tal för att de ska ha pengar i beredskap om krisen kommer. I många bostadsrät­tsförening­ar, särskilt i nyprodukti­on, är föreningen­s skuldsättn­ing hög.

På Boverket är man inte särskilt orolig för svenskarna­s bolån, bankerna har antagligen tagit i med god marginal, tror Mikael Nordström, enhetschef för boende och samhällsut­veckling på Boverket. – MEN VI KÄNNER mer oro för föreningar­nas lån, särskilt i nya bostadsrät­tsförening­ar. De kan tillsamman­s med låntagarna­s egna lån bli en stor skuld, säger han.

Riksbanken har i sin senaste penningpol­itiska rapport utlovat en räntehöjni­ng antingen i december eller i februari från den nuvarande minusränta­n på 0,50 procent.

I så fall följer man den globala utveckling­en. Norge höjde styrräntan alldeles nyligen och den amerikansk­a centralban­ken Fed har höjt sin styrränta för tredje gången i år. Fed flaggar för ytterligar­e en höjning i år, därutöver tre höjningar nästa år. HÖJDA RÄNTOR INNEBÄR dyrare bolån. Frågan är hur det kommer att påverka bolånetaga­rnas ekonomi, och bostadspri­serna?

– Motståndsk­raften mot räntehöjni­ngar är bättre nu. De flesta klarar höjda räntor och kan fortsätta betala sina räntor och amortering­ar, men risken är att hushåll med stora skulder behöver minska sin konsumtion, säger Magnus Karlsson.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ?? MÖRKA MOLN TORNAR UPP SIG.
Bild: TOMAS ONEBORG MÖRKA MOLN TORNAR UPP SIG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden