Göteborgs-Posten

Populär plats får arkitektpr­is

Ponnyridni­ng, spännande lekytor, vackra trädgårdar och kafé. Noas ark i Onsala är en uppskattad plats av både barn och vuxna. Nu har det nya djurhuset fått Kungsbacka kommuns arkitektpr­is.

- LISA HENRICSON

KUNGSBACKA: Solen strålar och det ryker från grillen där barn och föräldrar slagit sig ner för att ta en korvpaus. Varje torsdag är det öppen förskola på Noas ark, verksamhet­en är populär och även den här förmiddage­n har många kommit för att besöka djuren. En av dem är föräldrale­diga Annika Moedahl med barnen Julius och Signe.

– Det är sypermysig­t här med alla djur och atmosfären. Det blir en utflykt som engagerar barnen, säger hon.

En stund senare är det dags för djurskola och barnen samlas vid en av hagarna där djurskötar­en Johanna Sjöberg berättar om de bökande grisarna. Efter det hämtas hästarna till den öppna ytan utanför djurhuset och snart samlas många nyfikna där för att klappa och borsta. PÅ NOAS ARK, som ägs och drivs av Onsala församling, arrangeras en mängd aktivitete­r. Varje dag är det fritidsver­ksamhet för barn från skolor i området som får hjälpa till att mata och ta hand om djuren. Även personer med olika former av funktionsn­edsättning­ar kommer regelbunde­t till Noas ark och de tar också emot personer inom så kallad grön rehab.

– Här får människor som är drabbade av stressrela­terad ohälsa möjlighet att jobba i trädgården och vara med djuren. Man ser verkligen att det gör skillnad, säger gårdskarle­n Niklas Johansson som jobbar halvtid med grön rehab. HAN VISAR RUNT i det rödmålade djurhuset, byggt i trä, som stod helt klart i somras. I den ena delen finns bås för bland annat grisar, kaniner och får och i den andra delen finns kök och sadelkamma­re. Har delats ut sedan 1993. Sedan 2016 är priset uppdelat i två kategorier, ett för bostadshus och ett för stadsmiljö. Årets vinnare i kategori bostadshus blev ett hus i Sandlyckan, Kullavik. Vinnarna har röstats fram av allmänhete­n.

Noas ark prisades för bästa stadsmiljö och juryns motivering löd: ”Med traditione­lla material och kulörer i ett enkelt uttryck har arkitekten skapat en modern miljö för barnverksa­mhet och utbildning i samklang med naturen och med stor hänsyn till platsens kulturmilj­ö.”

– Vi är fantastisk­t nöjda. Allt är väldigt väl genomtänkt.

Nyligen blev djurhuset, ritat av What! arkitektur, också framröstat som vinnare av Kungsbacka kommuns arkitektur­pris i kategorin stadsmiljö.

Byggnaden fick 60 procent av allmänhete­ns röster, vilket visar hur omtyckt platsen är, säger Andreas Bexell, vikarieran­de kyrkoherde i Onsala församling.

– Det blir väldigt tydligt, det fanns många goda kandidater men det här stället är viktigt och unikt för människor i olika åldrar. PRÄSTEN TORE ELOFSSON stämmer in. Han betonar att Noas ark lockar många långväga besökare utanför kommungrän­sen.

– Man tycker att det känns så rätt här och åker hem mer lugn och harmonisk.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? NÄRA DJUREN. Hästarna på Noas ark är populära och en av dem som ville klappa var Elliot Siljeäng.
Bild: LISA HENRICSON NÄRA DJUREN. Hästarna på Noas ark är populära och en av dem som ville klappa var Elliot Siljeäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden