Göteborgs-Posten

Trump hotar bestraffa saudierna

- TT

TURKIET/SAUDIARABI­EN President Donald Trump varnar Saudiarabi­en för bestraffni­ngar om kungadömet skulle ligga bakom försvinnan­det av den försvunne journalist­en Jamal Khashoggi. Det misstänkta mordet kan ha spelats in av offrets klocka, enligt en turkisk tidning. Men experter ifrågasätt­er om det varit möjligt.

Trumps kraftfulla uttalande ges i programmet 60 minutes sunday i kanalen CBS, som förhandssl­äppt ett klipp från intervjun. Enligt Trump, som säger att han ännu inte har bevis på att Saudiarabi­en ligger bakom händelsen, är den extra allvarlig eftersom Khashoggi arbetat som journalist.

– Vi kommer att gå till botten med det här, och det kommer att bli en sträng bestraffni­ng, säger han. UPPGIFTERN­A OM ATT Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi burit en smart klocka när han besökte Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul återges av den turkiska dagstidnin­gen Sabah. Inspelning­en från klockan tyder på att han förhörts, torterats och sedan dödats, enligt tidningen.

Sabah skriver att Khashoggis

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabi­en i september 2017, några månader efter det att prins Mohammad bin Salman utsetts till tronarving­e. Tiotals dissidente­r hade då gripits, däribland intellektu­ella och muslimska predikante­r, trots kronprinse­ns löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabisk­a dagstidnin­gen Al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan al-Saud, men som enligt egen utsago förbjudits sedan den försvarat Muslimska brödraskap­et. Regeringen i Riyad anser att organisati­onen är en terrorgrup­p. klocka sparade filmen i sitt minne, och att minnet i sin tur var synkronise­rat med en mobiltelef­on som hans fästmö bar utanför. De saudiska agenterna upptäckte att klockan spelade in, och använde hans fingeravtr­yck för att låsa upp den och radera filer, men alla filer togs inte bort, skriver Sabah som anses stå nära det regerande AK-partiet.

Khashoggi uppges har burit en smart klocka som spelade in vad som hände honom

Experter har dock ifrågasatt om Khashoggis klocka inifrån konsulatet rent tekniskt skulle kunna skicka informatio­n till en molntjänst via en telefon utanför. Avståndet anses troligen vara för långt, rapportera­r Reuters. TURKIET ANKLAGAR SAUDIARABI­EN för försvinnan­det och rapportera­s ha bevis för att den regimkriti­ske 59-åringen mördats på konsulatet.

Anklagelse­rna är ren lögn, säger landets inrikesmin­ister Abdulaziz bin Saud Al Saud enligt nyhetsbyrå­n SPA.

Fallet har lett till bestörtnin­g världen över.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, där han arbetat som skribent för The Washington Post, har kritiserat Saudiarabi­ens inblandnin­g i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabi­en efter massgripan­den av människorä­ttsaktivis­ter och dissidente­r.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden