Göteborgs-Posten

Extremväde­r driver hungriga tigrar in i byar

Den bengaliska tigern drivs från sin naturliga miljö in i byar i det indiska floddeltat Sundarbans. Denna konsekvens av klimatförä­ndringarna är förödande för människorn­a som bor där. – En hungrig tiger attackerar allt som rör sig, säger Dinesh Mondol som

- SOPHIE ARNÖ

INDIEN:

Rinku Mondol hade just ätit lunch när en granne kom springande och bad henne att följa med till floden. Hon förstod direkt att något allvarligt hade hänt. Och i en båt vid flodkanten låg hennes man, han blödde kraftigt och hade revor över hela kroppen.

– Det var otäckt att se. Jag bad till Gud att han skulle klara sig. HON KASTAR EN blick på maken, Dinesh Mondol, som står bredvid henne utanför familjens hydda. De hade tur. Han överlevde och kunde återvända hem efter en månad av intensivvå­rd. Men tjocka ärr på kinden, halsen och armarna vittnar fortfarand­e om attacken.

– Jag och två vänner åkte in i tigerreser­vatet för att fiska krabba, berättar han.

– Den fjärde dagen hoppade en tiger på mig bakifrån. Den tog ett språng från flodbanken, bet tag i min vänstra arm och drog ner mig i vattnet. Jag tänkte ”nu dör jag”.

De slogs under flera minuter. Mondol försökte trycka bort djuret med sina händer.

– Jag såg honom i ögonen, såg morrhåren vibrera och saliven rinna. Jag var helt inriktad på överlevnad, tänkte inte på något annat. Jo, jag tänkte ”snälla mamma, rädda mig”. SEDAN TAPPADE HAN TAGET, föll ner u nder ytan och tigern vände upp på stranden. Mondol plågas fortfarand­e av mardrömmar men har motvilligt börjat åka ut för att fiska igen. Han behöver pengarna.

– Jag har försökt att sälja frukt i stället, men den inkomsten är svår att klara sig på.

Mondols by ligger i den norra delen av Sundarbans nationalpa­rk, en del av världens största floddelta med samma namn, på gränsen mellan Indien och Bangladesh. På ytan är det ett paradis med självlysan­de risodlinga­r, lummiga mangrovetr­äsk och ett nät av silverblan­ka vattendrag. Men de omkring fyra miljoner människor som bor på 54 av de 102 öarna i området har fått det allt svårare att överleva.

Extrema skyfall, cykloner och översvämni­ngar har gjort att saltvatten trängt ner i marken och förstört både grödor och dricksvatt­en. De senaste tio åren har havsvatten­nivån stigit 10 millimeter om året, att jämföra med det globala genomsnitt­et på 3,3 millimeter.

– Bengaliska viken är varm redan från början. Och temperatur­ökningen gör att vattenmole­kylerna expanderar, säger Sugata Hazra, professor och klimatfors­kare på Jadavpurun­iversitete­t i Kolkata. I BYARNA SOM VI BESÖKER i Sundarbans tycks var och varannan ha sett tigrar och alla känner någon som har förlorat någon.

– Förra året var det en tiger här, alldeles bakom huset. Ibland hoppar de upp på taken. Då går vi ihop, gör ljud, skriker och klappar, berättar 68-årige Niranjan Raptan som arbetar som guide i området.

När han jobbar på fälten tar han på sig en ansiktsmas­k på bakhuvudet för att lura tigrarna.

– En tiger attackerar alltid bakifrån, förklarar han.

Professor Hazra anser att världen ignorerar de människor som dagligen betalar det konkreta priset för den globala uppvärmnin­gen. Förutom utbildning och engagemang efterlyser han en juridisk klausul som garanterar skydd för de utsatta.

Kollegan Sanyal pekar även på ett akut behov av fattigdoms­bekämpning. Det behövs alternativ­a inkomstmöj­ligheter för de boende i Sundarbans som inte längre kan försörja sig på jordbruk. För att minska tigerattac­kerna vill han omedelbart se ett förbud mot att samla honung och fiska krabbor i de innersta delarna av mangrovesk­ogen, där tigrarna oftast rör sig.

– En hungrig tiger attackerar allt som rör sig, konstatera­r han.

 ?? Bild: JONAS GRATZER ?? TIGERSKYDD. Niranjan Raptan jobbar som guide i det indiska floddeltat Sundarbans. Han sätter en mask på bakhuvudet för att lura djuren när han jobbar på fälten. ”En tiger attackerar alltid bakifrån”, förklarar han.
Bild: JONAS GRATZER TIGERSKYDD. Niranjan Raptan jobbar som guide i det indiska floddeltat Sundarbans. Han sätter en mask på bakhuvudet för att lura djuren när han jobbar på fälten. ”En tiger attackerar alltid bakifrån”, förklarar han.
 ??  ?? DRABBAD. Dinesh Mondol slogs för sitt liv när han attackerad­es av en tiger.
DRABBAD. Dinesh Mondol slogs för sitt liv när han attackerad­es av en tiger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden