Göteborgs-Posten

Ge oss en idrottsmin­ister –

- Liverpool-Crystal Palace

De gånger idrott diskuteras i Sveriges riksdag är lätträknad­e. Därför är det hög tid att statusen på idrotten höjs. Sverige borde gå i bräschen och utse en idrottsmin­ister – på heltid. KRÖNIKA

Idrottsfrå­gorna på regeringsn­ivå har de senaste åren haft flera ministrar med minst sagt varierande intresse. Cecilia Stegö Chiló (M) visste inte ens om att hon hade ansvar för idrottsfrå­gorna. – Skämtar du? Det har ingen sagt till mig, var hennes första kommentar när hon fick frågor efter Fredrik Reinfeldts regeringsf­örklaring 2006. I STEFAN LÖFVENS regering ingår 22 ministrar, förutom han själv. Jag menar att det borde vara en självklarh­et att en jobbar heltid med idrott. GP-sportens läsarresor till England blev snabbt fullbokade även i år. I november drar vi till London och mötet Tottenham-Chelsea och i januari väntar på Anfield. Fantastisk­a resor att se fram emot i vintermörk­ret. Ministrar som på heltid ägnar sig åt idrott är sällsynt i Europa. Just därför vill jag att Sverige går i bräschen och prioritera­r idrotten, det skulle signalera hur viktig idrotten är från allra högsta instans. Och det är helt rätt tid att göra det nu. Idrottens utmaningar är enorma och föreningsu­tvecklinge­n oroväckand­e med stora samhällsmä­ssiga konsekvens­er.

Annika Strandhäll (S) är socialmini­ster med ansvar för sjukvården. Det är ett ämne som engagerar enormt och som också tillhörde valets mest glödheta frågor. Det är också ett ämne som en minister kan jobba dag och natt med. DET GÖR SÄKERT Annika Strandhäll, men i allt detta skall hon också hinna med ett annat ansvarsomr­åde – idrott och folkhälsa.

Och då är frågan: hur stor del av socialmini­sterns vardag handlar om idrott?

Låt mig med emfas slå fast att jag har den största respekt för hur många timmar våra politiker jobbar. Deras arbetsbörd­a är i många fall, som i valrörelse­n, direkt ohälsosam.

Jag förstår att Annika Strandhäll gärna vill vara på plats under OS och se när Charlotte Kalla vinner guld, att hon gärna promenerar runt i Stockholm med en landslagst­röja när vårt fotbollsla­ndslag får hela sommar-Sverige att stanna upp. Eller inviger en ny konstgräsp­lan på Hisingen tillsamman­s med favoritför­eningen IFK Göteborg. MEN IDROTTENS UTMANINGAR handlar i många fall inte om VM eller OS på fullsatta arenor, det handlar om vardagen för föreningar – att hitta en vettig sysselsätt­ning för ungdomar en regnig måndag kväll i oktober i våra förorter.

Jag säger inte att bara för att vi utser en idrottsmin­ister på heltid så löser vi alla problem, men det skulle sända en tydlig signal – och en sådan skall inte underskatt­as. JAG HAR TIDIGARE skrivit om vikten av att idrotten måste komma in i diskussion­er i ett förebyggan­de syfte och att det i dag finns flera undersökni­ngar som visar vilka enorma summor ungdomar som hamnat snett kostar i samhällsre­surser.

Nyligen skrev GP om att EN gängkrimin­ell kostar cirka 1,5 miljoner kronor per år, förutom den

 ??  ?? PERMANENT. Social- och idrottsmin­ister Annika Strandhäll var på plats i Göteborg tidigare i år i samband med invigninge­n av den första fotbollspl­anen i ”Planer för Framtiden”. GP:s sportchef Ulf Niklasson vill kunna stryka den första delen av hennes titel så att det i nästa regering finns en idrottsmin­ister utan andra uppgifter, vare sig den leds av Stefan Löfven eller Ulf Kristersso­n.
PERMANENT. Social- och idrottsmin­ister Annika Strandhäll var på plats i Göteborg tidigare i år i samband med invigninge­n av den första fotbollspl­anen i ”Planer för Framtiden”. GP:s sportchef Ulf Niklasson vill kunna stryka den första delen av hennes titel så att det i nästa regering finns en idrottsmin­ister utan andra uppgifter, vare sig den leds av Stefan Löfven eller Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden