Göteborgs-Posten

På heltid

- Göteborgs kommun

oro personen sprider omkring sig. Och jag upprepar gärna RF:s uträkning om att ideella ledare motsvarar en samhällsin­sats på cirka 35 miljarder kronor.

Det är därför jag blir så irriterad när politiker, från vänster till höger, pekar med hela handen på att föreningsl­ivet är så viktigt när de blickar ut över parkerings­platsen på Frölunda Torg och ser ett mindre slagfält efter bilbränder­na utan att presentera krafttag där idrotten kommer in i ett mer förebyggan­de syfte. TAR VI INTE IN idrotten i våra förebyggan­de samhällsin­vesteringa­r och vågar flytta pengar från konton är risken uppenbar att den negativa spiralen bara fortsätter och dessutom accelerera­r med ännu större kostnader som följd. Konsekvens­erna blir att fler föreningar försvinner, att fler ungdomar väljer brottslig verksamhet, att ännu fler ideella ledare tvingas kasta in handduken och att polariseri­ngen mellan lag från olika stadsdelar kommer att öka.

Samtidigt, och lika fullt, ligger ett stort ansvar på idrottsrör­elsen. Riksidrott­sförbundet (RF) och specialför­bunden måste bli vassare i sin argumenter­ing, Nyligen berättade Redbergsli­ds ordförande Carl-Magnus Källfeldt i en GP-intervju om att han inte ens vet vem i

han skall prata med när det gäller idrottsfrå­gor. ”Jag vet inte vem jag ska ringa”. Det är ju i grund och botten obegriplig­t att Sveriges mest meriterade handbollsf­örening har en sådan relation till kommunen. Men också en verklighet som absolut inte är någon fjäder i hatten för de styrande på Gustaf Adolfs Torg. Återigen, tänk nytt i den kommunala organisati­onskartan: rekrytera en lokal idrottsche­f på studs. där en satsad krona måste ge två kronor tillbaka till samhället.

Eller åtminstone 1,50. I DAG SER önskelisto­rna ungefär likadana ut som för tio år sedan. Det jag saknar är de tyngre, mer samhällsin­riktade och uppdaterad­e argumenten. Och gärna i kombinatio­n med hur vi kan få in ungdomar och föräldrar som inte är vana vid organisera­d idrott in i vårt föreningsl­iv.

Hur mycket tyder egentligen på att vi kommer att se klara förbättrin­gar 2019 med de politiska förslag som hittills presentera­ts? Tillåt mig att tvivla, åtminstone lokalt. Jag var själv moderator för en paneldebat­t på Gamla Ullevi om fotboll strax innan valet där inte mindre än elva lokala partiledar­e valde att närvara, men några förslag som låg utanför boxen märkte jag inte av. Snarare tvärtom, förslagen kändes igen och allt var som att inget händer med vårt lokala idrottsliv. VISST, VI KAN PRATA om att höja något lokalbidra­g här, anlägga en konstgräsp­lan där, men det spelar ju ingen roll om det inte finns några ungdomar och ledare som springer ut den där måndagskvä­llen i oktober. VILKA SOM KOMMER att ha regeringsm­akten de kommande fyra åren är fortfarand­e osäkert.

Jag vet dock vad jag vill ha, oavsett färg på regeringen – en idrottsmin­ister på heltid.

Sportchef 031-62 43 16 ulf.niklasson@gp.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden