Göteborgs-Posten

Seglar som ett gammalt gift par

- FRIDA EKBORG

SEGLING Årets kvinnliga seglare är en duo vid namn Klara Wester och Rebecca Netzler. Två idrottskvi­nnor i början av sina karriärer men som redan nu satt målen för framtiden så högt man bara kan. – Om sex år ska vi vara bäst. Då är det OS i Marseille, Frankrike. Då siktar vi på guld, säger Wester. Årets kvinnliga seglare är en duo vid namn Klara Wester och Rebecca Netzler. Två idrottskvi­nnor i början av sina karriärer men som redan nu satt målen för framtiden så högt man bara kan.

– Om sex år ska vi vara bäst. Då är det OS i Marseille, Frankrike. Då siktar vi på guld, säger Wester.

I början av säsongen fick de sitt internatio­nella genombrott då de blev bästa svenska besättning med en niondeplat­s i klassiska Princess Sofia Trophy när de seglade 49er FX. Därefter har det bara rullat på. 23-åringarna har blivit både sexa och trea i världscupe­n.

– Vi har presterat i år, någon gång har vi misslyckat­s men annars har vi haft en jämn och hög nivå. Vi tränar och vi kämpar, kanske ser man oss som någon sorts förebild, säger Wester. PRISET ”ÅRETS KVINNLIGA seglare” delas ut en gång varje år i samband med tävlingen Mästarnas mästare.

– Det känns fantastisk­t kul eftersom det finns så många duktiga kvinnliga seglare i Sverige just nu. Det är ju väldigt stort och en bra utmärkelse att kunna berätta för sponsorer, säger Wester.

Duon har seglat tillsamman­s i tre år, båda i GKSS, och känner varandra utan och innan – en fördel i tävlingssa­mmanhang.

– Vi är som ett gammalt gift par som gör allt tillsamman­s. Vi kompletter­ar varandra väldigt bra, säger Wester. Rebecca Netzler håller med. – Vi jobbar ju heltid med segling och därför känns det kul att bli uppmärksam­mad eftersom segling inte är en utmärkelse­sport direkt.

Nu får Netzler och Wester räkna in sig bland alla som fått utmärkelse­n, flera av dem är stora förebilder för tjejerna.

– Det är ju seglare som man sett upp till sedan man var liten. Det är lite svårt att sätta ord på känslorna just nu, säger Netzler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden