Göteborgs-Posten

Akrobatisk älskog bland skulpturer

- Stoic Solo echo LIS HELLSTRÖM SVENINGSON

DANS DUST TO DUST Göteborgso­peran Koreografi: Sidi Larbi Cherkaoui Scenografi och kostymdesi­gn: Hans Op de Beeck Musikansva­rig: Felix Buxton Koreografi: Crystal Pite Musik: Johannes Brahms Scenografi: Jay Gower Taylor Kostymdesi­gn: Crystal Pite, Joke Visser Göteborgso­perans danskompan­i, samt i Stoic även dansare från Eastman T o m 14/12

Stjärnkore­ografen Sidi Larbi Cherkaoui har en sagolik förmåga att etablera hela världar på scenen. I Noetic (2014) skapade dansarna rymd, medan leran i Icon (2016) höll dem på jorden. I Stoic, som nu avslutar hans trilogi för Göteborgso­perans danskompan­i, har jag svårare att direkt anamma det han inviterar till. I den nya koreografi­n bjuder Cherkaoui motstånd, han kräver tanke, medvetenhe­t och i förlängnin­gen ansvar av sin åskådare.

Scenografe­n Hans Op de Beeck har i och för sig skapat en tydlig plats, en blandning av bibliotek och galleri. Konsten i fokus, alltså. Men det är en sofistiker­ad, närmast stelnad miljö. Allt är grått, bokhyllorn­a stänger rummet som massiva betongfund­ament. HÄR TRILLAR ETT kärlekspar in. Shawn Ahern och Danielle de Vries kastar sig in i en akrobatisk älskog. Frustande lust bland de stela skulpturer­na. De avbryts av en myllrande grupp med konstintre­sserade på guidad visning. Cherkaouis rörelser leker med vanor och borgerliga schabloner, med fint stöd av Hans Op de Beeck som lättar upp det grå i herrarnas kostymer och damernas chica dräkter med piffiga hattar och färgglada accessoare­r.

Kollisione­r och brott är drivkrafte­r i koreografi­n. Princess Madoki gör entré som en firad stjärna, alla flockas lystet omkring henne. Men det är en ödslig människa, hennes grymma historia, med inslag av #metoo, berättas av Nicolaa Leahey i en förevisand­e text. Det är mycket text i Stoic – på engelska, översatt till svenska på en fris i fonden – men för ett dansverk är den ovanligt väl framförd och integrerad i Sidi Larbi Cherkaoui helhet.

Musiken är lika viktig. Felix Burton har det övergripan­de ansvaret, men hans kompositio­ner blandas sömlöst med traditione­ll, levande musik från Marocko, Kongo och Japan, framförd av fem musiker med en rad olika instrument på scenen. De grundlägge­r de skiftande stämningar där dansen bryter fram. FÖR DET ÄR, trots all text, i fysiska rörelser som reflektion­er över tomheten, fasaderna och de djupare lagren av människa därunder, främst uttrycks. Cherkaoui visar hur vi dinglar med drinkar, röker – en dans i fantasiful­la trios som till sist blir en enda rökring! – fipplar med mobiler, drar linor med knark, fördjupar oss i böcker och lägger oss på analyssoff­an.

Som vanligt använder han hela ensemblen i ett kraftfullt, vackert och organiskt uttryck. Dansarna kan bygga en överraskan­de figur à la nycirkus hos Compagnie du Hanneton, eller skapa en dominoeffe­kt av kroppar som söker kontakt med varandra.

Stoic är en dryg timme av filosofisk begrundan över vad vi menar, vad vi står för och vad kärlek kan betyda. Det är en sammansatt upplevelse som skapar starkt eftertryck. SÅ VAD KAN matcha den efter paus? Glimrande, renskalad dans, visar Crystal Pite med Solo echo. Formspråke­t vilar på en symbios mellan det flödande och det distinkta. Musiken är cello och piano av Brahms, två satser med olika karaktär. Koreografi­n skildrar i första delen individer i framåtrusa­nde flykt, medan den andra gjuter tät gemenskap. Allt är expansiv, virtuos dans av sju medlemmar i Göteborgso­perans danskompan­i, mot en fond av vackert snöfall. Dust to dust är en danskväll att tacksamt ta emot i höstmörkre­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden