Göteborgs-Posten

Linnéas lappkast i livet – från biblioteka­rie till tångföreta­gare

- MARIA BACKMAN

Nyfiken på tångchips till fredagsmys­et? Eller varför inte tångkladdk­aka, tångsmooth­ie, tångbröd, tångsallad eller tångsmör? Tång funkar till det mesta och är fullproppa­d med nyttighete­r.

Egentligen är det fel årstid. Tång ska plockas under våren.

– Men knöltång är ett undantag, den kan plockas även på hösten, säger Linnéa Sjögren och visar dess karakteris­tiska blåsor. FÖR NÅGRA ÅR sedan sadlade hon och Jonas Pettersson om från jobben som biblioteka­rier i Göteborg och blev tångföreta­gare i Grebbestad.

– Vi har sedan tidigare ett stort intresse för hav och mat. Nu vi vill att det här ska växa och bli en ny näring. Tångbönder utmed kusten och maritim turism.

I början sålde de både tång och tångproduk­ter till butiker och restaurang­er, men i dag är de mest inriktade på föredrag och kurser om hur man skördar och tillagar tången. Och så har de gett ut en bok: Tångguiden.

– Det är en när-var-hur-guide över tio sorters tång, berättar Linnéa Sjögren.

Tång omfattas av allemansrä­tten. Det är alltså fritt fram att plocka.

– På vissa sorter tar man topparna. På andra, som är ett- eller tvååriga, kan man ta en större bit. Det finns de som växer till i botten, och de som växer i toppen. Oavsett är det viktigt att lämna en del kvar. DET FINNS HUNDRATALS olika sorters tång i svenska vatten. Ingen av dem är giftig, men de har olika egenskaper.

Linnéa Sjögren och Jonas Pettersson brukar hålla sig till ett femtontal sorter, som sockertång, knöltång, blåstång och fingertång.

Tång innehåller stora mängder

Tången plockas när den är som bäst, tidigt på våren. Välj en plats långt ute i skärgården med öppet vatten. Undvik hamnar och stillaståe­nde vatten, där kan tången samla på sig tungmetall­er.

Var försiktig, klipp eller skär av tången och lämna resten oskadd.

Koka och marinera tången och använd i sallad, torka och använd som smaksättar­e, använd som grönsak i soppor, steka i smör, gör tångchips.

Färsk tång håller sig några dagar i kylskåp i fuktig plastpåse. För längre hållbarhet bör tången torkas, förslagsvi­s på tvättlina. Eftertorka vid behov i ugnen (40 grader med öppen lucka). Förvaras mörkt, torrt i rumstemper­atur. av viktiga näringsämn­en såsom vitaminer, mineraler, fibrer, spårämnen, antioxidan­ter, omega 3 och protein. I MÅNGA LÄNDER har man sedan länge ätit tång, men det finns inga källor som tyder på att vi gjort det i Sverige, berättar hon.

– Däremot har vi gödslat med tång, och gett det som foder till kor, får och grisar. I Kina däremot har tång använts i årtusenden i medicinskt syfte, och i Japan äter man det till och med till frukost.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden